TRUDNICEŽELIMO BEBU

Kada su i kako se računaju plodni dani?

Ovulacija je jedna faza u menstrualnom ciklusu svake žene do koje dolazi kada se zrelo jajašce oslobodi iz jajnika i jajovodima se počne kretati prema maternici.

Obzirom na to da je svega nekoliko plodnih dana u menstrualnom ciklusu, ženama koje pokušavaju zatrudnjeti vrlo je bitno odrediti upravo te dane.

Kod gotovo 80% žena pojavljuju se odstupanja u ovulaciji, ponekad čak i do više od sedam dana.

Mnogo toga može uzrokovati odgodu ciklusa. Najčešće je to zbog stresa ili fizičkih tegoba kao što su prehlade, infekcije ili ciste. Kako bi povećali šanse za trudnoću vrlo je bitno odrediti najplodnije dane. Upravo iz tog razloga mnogi doktori preporučuju korištenje testova za dokazivanje ovulacije.

Test za dokazivanje ovulacije otkriva porast luteinizirajućeg hormona koji prethodi ovulaciji te na taj način pomaže otkrivanju plodnih dana u ciklusu žene.

Luteinizirajući hormon (LH) je hormon hipofize koji svojim djelovanjem izaziva sazrijevanje jajne stanice i ovulaciju. Tokom menstrualnog cikusa, izlučuje se vrlo mala količina luteinizirajućeg hormona, ali u sredini ciklusa dolazi do naglog porasta njegove koncentracije. Ovaj porast nazvan „LH-pik“ pokrenuti će ovulaciju u roku od 24 do 36 sati, a jajna stanica je oplodiva tokom 12 do 24 sata nakon njenog oslobađanja.

Upravo ovo razdoblje je najpogodnije za začeće.

Testiranje se vrši iz urina,svakog dana u isto vrijeme za što tačnije rezultate.

Klinička tačnost ovih testova iznosi čak 99 posto i nema međudjelovanja s LH sličnim hormonima (HCG, FSH, TSH).

Test je potrebno ponavljati svaki dan u periodu očekivane ovulacije.

Kako i kada je pravo vrijeme za očitavanje rezultata?

Najkasnije 3-5 minuta od uzimanja uzorka urina, na podlozi će se pojaviti boja koja se uspoređuje s tablicom na uputama. Svaki proizvođač testova ima svoj način očitavanja testa, zato obavezno pročitajte upute i pridržavajte ih se.

U slučaju da je rezultat testa pozitivan, možete zaključiti da su plodni dani u toku. Porast koncentracije LH traje 1-3 dana. Da biste povećali vjerovatnoću začeća preporučuje se imati spolne odnose tokom dva dana koji slijede nakon otkrivenog LH- pika.