BEBE

Kako pravilno njegovati bebin pupak?

Njega pupka u prvim danima od posebne je važnosti za bebu, a vrlo je jednostavna. Pupčani batrljak treba svakodnevno njegovati, najmanje jednom dnevno, po potrebi i češće, te ga održavati suhim i čistim.

Njega traje sve dok batrljak ne otpadne, nakon čega treba njegovati pupčanu ranicu dok potpuno ne zaraste  – dva puta dnevno, najbolje ujutro i navečer, tokom presvlačenja.

Kako bi pupčani batrljak što prije otpao i kako bi prevenirali razvoj infekcije, treba voditi računa o tome da se batrljak ne moči (zato se dijete prvih dana samo briše vlažnom krpicom), ne maže, odnosno ne posipa antibiotskim mastima i prašcima.

Za njegu je najbolje koristiti sterilne komprese i gotovu otopinu nekog antiseptika, posebno učinkovitog protiv bakterija i gljivica. Važno je izabrati antiseptik čija je uporaba dopuštena u novorođenačkoj dobi.

Nemojte se bojati da ćete ozlijediti bebu tokom njege pupka. Suhi pupčani batrljak ne boli jer je tkivo odumrlo. 

Prije toalete sve trebate staviti na dohvat ruke.

Odstranite staru gazu, zatim sterilnom kompresom prethodno natopljenom u antiseptičku otopinu temeljito očistite okolnu kožu i rubno područje pupka, a dno pupka natopite antiseptikom. Zatim laganim pritiskom kompresom natopljenom u otopinu antiseptika obrišite batrljak i ostavite ga da se suši oko jednu minutu. To će pospješiti sušenje i otpadanje batrljka. Na kraju batrljak prekrijte novom suhom sterilnom kompresom i pričvrstite je.

Preporučuje se rub pelene presaviti tako da ostane ispod pupka kako biste spriječili vlaženje pupka.

Dok pupak ne otpadne i rana ne zaraste, prvih nekoliko sedmica života, preporučuje se ‘suho pranje’, to jest brisanje djeteta vlažnom krpicom. Pupak i okolnu kožu treba držati suhima i čistima.

Nakon što pupčani batrljak otpadne, njegu nastavljate na sličan način.

Središnji dio pupčane ranice trebate obilato natopiti gotovom otopinom antiseptika i sačekati minutu da se posuši. Zatim preko pupka stavite sterilnu kompresu i previjete bebu na uobičajen način.