TRUDNICE

Koje namirnice treba izbjegavati u trudnoći?

Trudnoća je razdoblje u kojem žena treba posvetiti posebnu pažnju svome tijelu, svjesna činjenice da se u njoj razvija novi život. Pravilna i uravnotežena prehrana, normalna tjelesna težina i način života koji uključuje vježbanje, ključni su za zdravlje majke i djeteta.

Praćenje indeksa tjelesne mase (BMI) prije samog začeća i tokom trudnoće presudno je za zdravu trudnoću i smanjenje rizika komplikacija.Velika zabluda o konzumiranju hrane tokom trudnoće je ona da majka treba jesti za dvoje. Naime,upravo takav stav često uzrokuje prekomjernu težinu. Dovoljno je svojoj uobičajenoj prehrani od 4-tog mjeseca trudnoće dodati 300 kalorija kako bi beba mogla normalno da raste i razvija se.

Prednost treba dati namirnicama siromašnim u kalorijama, a bogatim vitaminima i mineralnim tvarima: povrće, voće, krompir, cjeloviti proizvodi žitarica, posno meso i riba, mliječni proizvodi.

Na neke elemente u prehrani potrebno je obratiti posebnu pažnju:

Folna kiselina, koju nalazimo u zelenome lisnatom povrću, žitaricama, grahoricama, voću, kvascu i sojinim sjemenkama, iznimno je važna za rani razvoj djeteta. Svježe voće i povrće donosi oblije vitamina C, koji pomaže protiv infekcija i osigurava posteljicu.

Kalcij, nužan i djetetu i vama tokom cijele trudnoće, potražite u lisnatome zelenom povrću, mahunarkama i brokuli, ali ne nužno i u mlijeku ili sirevima, unatoč tome što su oni najomiljeniji izvor kalcija. Nepasterizirano mlijeko i sirevi poput mozzarelle, fete, camemberta ili svježega kravljeg sira mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja izaziva listeriozu, bolest zbog koje dolazi do pobačaja. Istu opasnost donosi i sušeni losos, inače bogat kalcijem. Riba je temelj zdrave prehrane, ali u trudnoći je potreban oprez! Savjetuje se uzimati ribe sa niskom razinom žive koja može biti štetna. Izbjegavajte morskog psa, sabljarku, skušu, tunu i lista jer većinom u sebi sadrže veće količine žive. Ribe koje su sigurne za konzumiranje u trudnoći su losos, bakalar, srdele i pastrve. Bitno je da riba bude dobro termički obrađena, jer se sirova treba izbaciti iz prehrane za vrijeme trudnoće i dojenja.

Imajte na umu da konzumacija ribe zbog omega 3 masnih kiselina koje sadrže smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, sadrži lako probavljive proteine, potiče razvoj fetusa i bogata je vitaminom A, D, selenom, jodom i taurinom.

I dok nema nikakvih dokaza da podgrijavanja ili kuhanje hrane šteti na bilo koji način, sirovo u trudnoći nije poželjno konzumirati. Zato sushi, sirove kamenice i klice prekočite, a usput pripazite i kako je pripremljeno meso koje konzumirate. Sve što nije potpuno pečeno, odnosno propisno termički obrađeno, potencijalno je izvor rijetkih, ali iznimno opasnih bolesti, poput već spomenute listerioze!

Pazite i što pijete. Alkohol je potrebno sasvim izbaciti. Kafu, gazirane sokove i crne čajeve konzumirati s mjerom: više od 200 miligrama kofeina dnevno, pokazala su istraživanja, može utjecati na rast fetusa i dovesti do smanjene porođajne težine djeteta te povećati rizik od pobačaja.