BEBE

Kada uvesti ribu u djetetovu prehranu?

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama te daje organizmu sve bjelančevine koje su mu neophodne za razvoj stanica i tkiva. Sadrži brojne vitamine između ostalog vitamin B2 i B6 koji imaju značajnu ulogu u zaštiti tkiva, kože i vida, vitamin B12 koji je neophodan za rast crvenih krvnih stanica-eritrocita i za pravilno funkcioniranje živčanog sistema.

Također je bogata i mineralima kao što su, kalcij, fluor, jod i željezo.
Riba ne spada u red namirnica koje se daju dojenčetu u početku dohrane zbog rizika od alergije, no ipak zbog izuzetne prehrambene vrijednosti koja je čini pravim prijateljem zdravlja, riba ima svoje mjesto u jelovniku djeteta od rane dobi. Može se uvesti u prehranu dojenčeta u dobi od 8.mjeseci, pod uslovom da je dijete već naviklo na kašice od povrća, voća, mesa i žitarica. Djeca kod koje postoji rizik od alergijske reakcije trebala bi dobiti ovu namirnicu tek nakon navršene godine dana, nikako prije.

Uvođenje ribe u prehranu dojenčeta pridonosi navici u usvajanju drugačijeg okusa, a s druge strane znači i unos važnih prehrambenih tvari značajnih za rast.

Izbor ribe za dohranu u dječijoj dobi
U početku bebi dajte samo one ribe koje nemaju intenzivan miris i koje su blagog ukusa, npr. pastrmka ili oslić.

Način pripreme
Priprema ribe treba biti jednostavna, bez dodatnih aroma i začina, i naravno kao i sve druge namirnice u prvoj godini, bez dodatka soli. Za prve obroke preporučljivo je kuhanje na pari: ribu staviti u posebnu (žičanu) košaricu i kuhati u loncu s malo vode. Malo više posla mogu prouzročiti sitne kosti, koje pri pripremi jela za dojenčad i malu djecu treba u cijelosti odstraniti.