BEBEVIJESTI

Znanstveno dokazana važnost dodavanja vitamina D dojenčadi

Po rezultatima nedavno provedenog istraživanja kanadskih znanstvenika vrlo je važno da majke koje doje svoje bebe, u njihovu prehranu i nakon navršene prve godine života dodaju vitamin D, jer na taj način sprečavaju razvoj rahitisa, dijabetesa tipa 1 ili respiratornih problema. Tokom studije, koju je vodio dr. Jonathon Maguire iz bolnice St. Michael u Torontu, mjerila se razina vitamina D u krvi 2500 malih Kanađana u dobi od godine dana do pet godina.

Maguire smatra da rezultati istraživanja koriste, ne samo kanadskoj djeci, nego i svoj ostaloj koja odrastaju u dijelovima svijeta u kojima su sunčani dani rjeđi, pa se vitamin D ne apsorbira iz sunčevih zraka.

Trogodišnjaci u velikom riziku

Rezultati su pokazali da je svakim mjesecom dojenja nakon prve godine djetetova života opasnost od nedostatka vitamina D u organizmu bila povećana za šest posto. Nakon navršene druge života zabilježen je rizik od 16 posto, a u trećoj godini iznosio je gotovo 30 posto. Kanadski su znanstvenici ustanovili da rezultati nisu bili drukčiji ni u slučajevima kada se u prehranu djeteta uz dojenje majčinim mlijekom počela uvoditi i kruta hrana. Majčino mlijeko izvrstan je izvor brojnih hranjivih tvari potrebnih za rast i razvoj djeteta, no ne sadrži dovoljno vitamina D, kazao je dr. Maguire. Upozorio je da zbog njegova nedostatka prehrana dojenčeta majčinim mlijekom tokom prve godine života nije dostatna, zbog čega pedijatri preporučuju roditeljima da dojenčadi od rođenja do prve godine života svakodnevno daju 400 (IU) međunarodnih jedinica vitamina D te da se kasnije količina poveća za djecu stariju od pet godina.

Izlaganje sunčanoj svjetlosti

Znanstvenici su podsjetili da je izlaganje sunčevoj svjetlosti jedan od najučinkovitijih načina generiranja vitamina D jer ga nema u mnogim namirnicama. A za osobe koje žive u sjevernim regijama u kojima je sunce nedovoljno jako i ne dovodi do proizvodnje vitamina D tokom većine mjeseci u godini preporučuje se kao dodatak prehrani.

Dr. Maguire podsjeća da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje djeteta majčinim mlijekom prvih pola godine njegova života, od šestog mjeseca savjetuje nastavak dojenja uz uvođenje krutih namirnica, ovisno o apetitu i energetskim potrebama djeteta.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Public Health.