TRUDNICE

Maslinovo ulje u trudnoći

Maslinovo ulje je jedna od najdragocjenijih namirnica. Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli samo su neki od sastojaka koji ovu namirnicu čine vrijednom i nevjerojatno zdravom.

Maslinovo ulje je nezamjenjivo i tokom trudnoće. Ono ne samo da pomaže razvoju nervnog sistema kod djeteta, već i doprinosi pravilnom radu organizma buduće majke.

Navodimo vam samo neke koristi maslinovog ulja:

  • Veoma je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za pravilno formiranje živčanog sistema djeteta
  • Sadrži vitamin E,neophodan za očuvanje trudnoće
  • Obiluje vitaminima A, D, K, te kalcijem koji je bitan za razvoj kostiju kod majke i djeteta
  • Dokazano je da se u žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od dobivanja raka dojke za 45%

Maslinovo ulje je visokovrijedni proizvod koji normalizuje metabolizam i smanjuje loš holesterol. U sebi sadržo visoku razinu antioksidansa, vitamin E, klorofil i karotenoide. Antioksidansi su glavna poluga za jačanje imunološkog sistema organizma te zaštite organizma.Također, maslinovo ulje se može nanositi na kožu kako bi spriječilo nastanak strija tokom trudnoće, zaštitilo kožu od UV zračenja, ali i ubrzalo proces zarastanja rana.

Najcjenjenije je ekstra djevičansko ulje koje se dobiva prvim prešanjem sirovine.Sadrži najveći dio ekstraktivnih tvari i tamnozelene je boje. Kiselost ulja je (izraženo u oleinskoj kiselini) do 1%, što označava najkvalitetniji tip maslinova ulja.

Maslinovo ulje se ne preporučuje za prženje hrane, jer gubi svoja ljekovita svojstva. Upotrijebite ga u već pripremljenoj hrani, poput salata, supa i sl.