BEBESAVJETI

Kako odabrati pravu veličinu odjeće za bebu?

Postavljate li i vi sebi pitanje koja je prava veličina odjeće za bebu i kako je odabrati?

Zaboravite na brigu o odabiru veličine — uz pomoć naših savjeta lako odredite veličinu i budite sigurni da će odjeća odgovarati!

Kako se računaju veličine odjeće za bebe

U pravilu, veličina odgovara dužini tijela u centimetrima, a mjeri se od vrha glave do pete.

Ako je na etiketi veličina 56, tada će odjevni predmet odgovarati bebama s dužinom tijela između 51 i 56 centimetara. Mnogi proizvođači nude odjeću za bebe u dvostrukim veličinama: veličina 50/56 odgovara bebama visine između 45 i 56 cm.

Pregledajte našu tablicu veličina za bebe:

DobDužina tijela i konfekcijska veličina
Prijevremeno rođene bebe33 do 35 cm
0 do 2 mjeseca35 do 37 cm
3 do 4 mjeseca37 do 39 cm
4 do 5 mjeseci39 do 41 cm
5 do 6 mjeseci41 do 43 cm
6 do 9 mjeseci43 do 45 cm
9 do 12 mjeseci45 do 47 cm

Imajte na umu da se ovo odnosi samo na okvirne vrijednosti. Bebe rastu različitom brzinom, tako da njihova veličina može odstupati od podataka u tablici. Također, odjeća se može razlikovati od proizvođača do proizvođača.

Savjeti za kupovinu odjeće za bebe

Budući roditelji mogu unaprijed odrediti približnu veličinu djeteta pomoću ultrazvuka. Međutim, za početnu opremu bebe preporučuje se kupovina bodya ili hlačica u dvije veličine (na primjer, 50 i 56) ili odmah u dvostrukim veličinama kako bi se imalo nešto što odgovara. Savjet: Bolje je kupiti samo nekoliko manjih veličina na početku, jer bebe vrlo brzo izrastu iz odjeće. U slučaju sumnje, radije kupite nešto veće – tada se rukavi i nogavice mogu zaviti.

Porijeklo brenda također ima ulogu u odabiru veličine odjeće za bebe. Zapadni i sjevernoeuropski brendovi iz, primjerice, Njemačke i Švedske veličinom odgovaraju dobi beba u našoj zemlji. S druge strane, odjeća s talijanskog i istočnoeuropksog tržišta je nerijetko manja u odnosu na dob naše djece, pa je u većini slučajeva bebama potreban veći broj.

Koje su veličine čarape za djecu

Tokom prve godine života bebe zapravo još ne trebaju pravu obuću te su im čarape potpuno dovoljne. Na taj način, bebine noge se mogu optimalno razvijati, a protuklizne čarape su idealne za prve pokušaje stajanja ili hodanja. Za razliku od veličina za odjeću i kapice, veličine za čarape i cipele za bebe se nažalost ne orijentiraju prema dužini stopala.

Dob djetetaDužina stopalaVeličina čarapa
0 do 3 mjeseci10 cm16
3 do 6 mjeseci 10,5 cm17
6 do 9 mjeseci11 cm18
9 do 12 mjeseci11, 5 cm19

 

 

Photo:freepik.com