BEBE

Sigurnost u bebinom krevetiću

Smjernice za sigurno spavanje dojenčadi

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS),neočekivana je smrt novorođenčeta koja se ne može objasniti niti jednim poznatim uzrokom vezanim uz dječije zdravlje ili okolinu.

SIDS je vodeći uzrok smrti dojenčadi između prvog i šestog mjeseca života.

Godinama su važile preporuke da bebe leže na stomaku kako bi se izbjegla opasnost sindroma iznenadne dojenačke smrti ali nakon mnogih istraživanja od 1992.godine preporučuje se stalno spavanje na leđima i napominje da spavanje na boku nije sigurno.

Istraživanja provedena u raznim državama (SAD, Francuska, Novi Zeland, Australija, Nizozemska, Velika Britanija) pokazala su značajno,smanjenje broja slučajeva SIDS-a nakon što su objavljene i raširene nove preporuke roditeljima:

Beba treba spavati na leđima

Najbolji i najsigurniji položaj za spavanje za bebu je na leđima.Osim smanjenja rizika od SIDS-a položajem na leđima,smanjuje se i rizik od apnea tj.zastoja u disanju.

Temperatura

Djetetu treba da bude toplo ali ne i pretoplo.Temperatura sobe u kojoj dijete boravi i spava mora biti ugodna i vama.

Potrebno je redovno provjeravati temperaturu dodirom kože djeteta (stražnji dio vrata).Također,obratite pažnju da beba nije pretoplo obučena.

Pretopljavanje dojenčadi,posebno tokom hladnih mjeseci kada su učestale gripe i druge vrste infekcija,može povećati rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS), tvrde stručnjaci iz Centra za djecu Johns Hopkins.

Iako mnoge mame uobičavaju staviti bebu u svoj krevet,stručnjaci upozoravaju da se takva navika treba izbjeći.

Studije su utvrdile da dijeljenje kreveta sa bebom može povećati rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS).

Djeca do godine dana trebala bi spavati u svom krevetiću u istoj sobi s roditeljima

Veličina krevetića treba biti prilagođena uzrastu bebe

Djetetove nožice potrebno je približite dnu krevetića.

Sve deke i plahte trebaju biti podvijene pod madrac, tako da ih beba ne može izvući

Cilj ovih preporuka je da se poveća sigurnost spavanja u prvoj godini života kako bi se smanjio rizik od SIDS-a, iznenadnog gušenja ili mogućnosti da se mala djeca zapletu ili zaglave u dječijem krevetiću.