TRUDNICE

Salate tokom trudnoće – koje su sigurne?

Kada ste trudni, to je razdoblje velike sreće ali i velikih promjena!

Morate se pripremiti za suočavanje s mnogim promjenama na svom tijelu, emocijama i raspoloženju, te u načinu života i prehrani.

Trudnoća dolazi s brojnim željama za hranom, pa morate znati šta je sigurno jesti, a šta nije.

Ako ste ljubitelj salata, sigurno smo da znate da gotovo nema ničeg osvježavajućeg od ukusne hladne salate. Međutim, trudnice moraju paziti na salate koje dodaju svojoj prehrani.

Zašto je važno jesti salate tokom trudnoće?

Jedenje salata koje uključuju povrće koje pruža esencijalne hranjive tvari poput željeza, kalcija i folne kiseline može učiniti čuda za zdravlje trudnice. Ako uključite mahunarke, meso i sir, možete zadovoljiti vaše potrebe za vlaknima i proteinima, i održati sitost duže vrijeme.

Koje su sigurne salate za konzumiranje tokom trudnoće?

Salate s mesom i morskim plodovima 

Ne, ne znači da možete dodati sirovu ribu, sirova jaja, dimljenu ribu, hladne mesne prerađevine i morske plodove koji su bogati živom u vaše salate. Sve sirovo i sve iz mora što je bogato živom nije sigurno konzumirati tokom trudnoće. Kada pravite salatu s mesom, pobrinite se da je meso savršeno kuhano. Možete uključiti kuhanu puretinu, kuhanu piletinu ili losos u salate kako biste zadovoljili dnevnu dozu proteina u trudnoći. Također možete odabrati lagane konzerve tunjevine u komadima.

Salate od povrća

Kada ste trudni, trebat će vam više željeza i folne kiseline u prehrani, pa vam preporučujemo salate sa špinatom i ostalim povrćem.

Salate od voća

Salate od voća su siguran i ukusan izbor jer su slatke, sočne i pune vitamina.

Voćna salata je općenito sigurna za konzumiranje tokom trudnoće, ali pazite da ne uključite voće koje nije preporučljivo za konzumiranje tokom trudnoće. Preporučujemo vam kivi koji je pun vitamina C i odličan za zdravlje, posebno za trudnice.

Što se tiče dodataka, izbjegavajte sve što sadrži puno šećera, poput šlag krema. Možete se umjesto toga odlučiti za jogurt.

Photo:freepik.com
Photo:freepik.com

Salate od graha i žitarica

Salata od graha, kuhanog ili pečenog, dobar je izvor proteina i željeza. Možete uključiti tjesteninu ili cjelovite žitarice u salatu od graha, ili je učiniti ukusnijom dodavanjem slatkog krompira, paprike i kukuruza. Većina recepata za salatu od tjestenine zahtijeva jaja, pa koristite zamjenu ili se pobrinite da su jaja dobro kuhana.

Važno:

Sir je odličan dodatak salati, ali upotreba mekog sira može biti štetna jer može sadržavati listeriju koja može uzrokovati pobačaj.