BEBE

Kako poticati razvoj govora?

Iako prve riječi očekujemo oko bebinog prvog rođendana,govor se razvija puno prije.Bebe slušaju govor još dok su u majčinom stomaku i uče ga raspoznavati od drugih zvukova,raspoznavati govor majke od govora nepoznate osobe,pa čak i raspoznavati materinji od stranog jezika.

Od samog rođenja,bebe plačem iskazuju potrebu za hranom,snom ili utjehom. Prva komunikacija kroz vokalizacije gugutanja,vodi do prvih riječi, a u dobi od 18.mjeseci i do prvih rečenica. Iako je govor nešto što dijete prirodno usvaja tokom odrastanja,uloga roditelja u ovom procesu takođe je veoma važna.

Ako niste sigurni na koji sve način možete podstaći dijete da razvija ovu sposobnost,donosimo vam nekoliko savjeta:

1.Uvijek odgovarajte na pokušaje djeteta da komunicira

2.Imenujte pojmove

Postoje na hiljade riječi u jeziku koje dijete mora naučiti jednu po jednu.Najbolje će ih naučiti ako imenujete stvari.Na primjer recite „Ovo je lopta“ u trenutku kada uzmete loptu u ruke. Kad imenujete predmet,tražite od djeteta da to ponovi.Dijete će na taj način pamtiti stvari i širiti vokabular.

3.Čitajte zajedno

Neprocjenjivo je vrijedan izvor obogaćivanja jezika čitanje priča iz slikovnica.Ako čitate djetetu,ono možda neće shvatiti sve o čemu govorite ali ćete na ovaj način stimulisati njegova čula ali i zgraditi ljubav prema knjigama.Razvijanje mašte i stvaranje podloge za dobre navike je izrazito važno u ranom dobu.

4.Govorite

Da bi se dijete moglo koristiti jezikom,mora ga prvo razumjeti.Da bi ga razumjela,djeca moraju čuti govorni jezik koji se mora stalno ponavljati.

5.Budite smiješni

Imitiranje i igranje igrica podstiču konverzaciju.

6.Pjevajte

Bebe i djeca prirodno vole muziku, a ovo je još jedan način da ih upoznate sa zvukovima. Djeca posebno uživaju u pjesmicama koje uključuju pljeskanje rukama ili igru prstima. Ponavljanje pomaže razvoju dječijeg rječnika pa ne oklijevajte pjevati istu pjesmicu nekoliko puta.

7.Postavljajte pitanja

Istraživanja su pokazala da djeci treba postavljati pitanja čak i prije nego što mogu odgovoriti na njih jer je i to jedan od načina poticanja govora.