BEBE

Zašto kravlje mlijeko nije dobro za bebe

Iako može za vas biti primamljivo da bebi date kravlje mlijeko prije navršenih godinu dana, ipak bi bilo bolje prije svega posavjetovati se sa doktorom.

Kravlje mlijeko biološki je korisna namirnica, ali može kod bebe uzrokovati alarmantne simptome, naročito ako je neprerađeno.

Doktori preporučuju dojenje, barem tokom prvih šest mjeseci, nakon čega se uvodi dohrana, ali se može i nastaviti s dojenjem. Alternativa je gotovo adaptirano mlijeko.

Kravlje mlijeko sadrži visoke koncentracije proteina i minerala,koje mogu dovesti do oštećenja bubrega kod novorođenčadi i uzrokovati ozbiljne bolesti. Osim toga,kravlje mlijeko nema odgovarajuće količine željeza,vitamina C i drugih hranjivih tvari koje su bebama potrebne.

Također, istraživanje je potvrdilo da kravlje mlijeko kod beba mlađih od godinu dana može izazvati anemiju. To je vrlo jasno upozorenje naučnika, jer kravlje mlijeko može nadražiti sluznice želuca i crijeva što dovodi do gubitka krvi odnosno oštećenja sluznice crijeva.

Zbog svega navedenog,preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se kravlje mlijeko (kao obrok ili važan dio obroka) uopće ne uvodi u prehranu do 12.mjeseci života.