SAVJETITRUDNICEZA MAME

Kako vratiti grudi u dobru formu nakon trudnoće i dojenja?

Majke se često žale da su im se dojke nakon trudnoće i dojenja opustile, pa zbog tih saznanja mnoge majke razmisljaju o tome da li će dojiti.

Da,istina je,tokom trudnoće dojke pod utjecajem hormona gotovo uvijek postanu napete i pune, pa nakon dojenja djeluju kao da su ispijene. Nitko ne može predvidjeti hoće li se grudi promijeniti radi dojenja. Kao prije, i tokom trudnoće oblik grudi prije svega ovisi o čvrstoći vezivnog tkiva. Gotovo sve žene, međutim, imaju osjećaj da neposredno nakon prestanka dojenja imaju opuštenija prsa.

Ono što također trebate znati jeste da će  majkama koje svoje bebe hrane na bočicu ovo također dogoditi, samo što će to osjetiti ranije.

Medicinski je posve uobičajeno da grudi nakon prestanka dojenja promijene oblik. Žlijezde u dojkama vratit će svoj stari oblik, no ostati će višak kože. Potrošit će se čak i zalihe masnih stanica koje su se prikupljale tokom trudnoće.

Ipak, ovo ne znači da ne možete ništa promijeniti na obliku dojki. Što su bolje prokrvljeni koža i vezivno tkivo, tim su jači prsni mišići, a samim time je i ljepši oblik dojki. Prsne mišiće najbolje ćete napipati ako stisnete šake jer ćete tada moći osjetiti kako je očvrsnula pazušna šupljina. Same dojke nemaju mišiće jer se sastoje od mliječnih žlijezda te vezivnog i masnog tkiva.

Hladna voda kao učvršćivač

Toplo hladna tuširanja poput Kneippove kupke imat će učinak podizanja dojki.

Ujutro otprilike jednu minutu svaku dojku kružnim pokretima izmjenično tuširajte toplom i hladnom vodom. Zadržite tuš po deset sekundi na jednoj, pa na drugoj dojci. Time ćete vježbati stijenke krvnih žila i ojačati vezivna tkiva. Još učinkovitiji je posebni nastavak za tuš s rotirajućim mlazom vode. Malo ćete se duže trebati navikavati, no još je pouzdanije ako grudi umjesto hladnom vodom ohladite punom šakom ledenih kuglica (savjet: oble kuglice bez rubova dobit ćete hlađenjem vode u posebnim vrećicama). Radi ledenog šoka stisnut će se pore na koži, a istodobno će se potaknuti prokrvljenost i opskrba stanica energijom.

Zategnite kožu kremom

Koža na grudima vrlo je osjetljiva jer na njoj nema žlijezda lojnica. Upravo je radi toga pametno svakodnevno na njih nanositi kremu. Ne postoji čarobna krema koja bi grudi povećala ili smanjila, no znanstveno je dokazano da je nježnim dodirima moguće blago zategnuti dojke. Ovo se djelovanje pojačava ako se na grudi istovremeno nanose posebne kreme koje među ostalim sastojcima sadrže i elemente u tragovima koji kožu čine napetom poput silicija, zatim biljne ekstrakte soje, gospinog plašta, bršljana kao i kolagen te elastin koji su sastavni dio kože. Ove djelatne tvari pomažu obnovi stanica i omogućavaju stvaranje novih kolagenskih vlakana.

Masaža dekoltea

Većina proizvoda za dojke pokazat će svoje djelovanje tek nakon primjene kroz duže vremensko razdoblje – najbolje ujutro ili navečer. Zagrijte kremu rukama, počnite manjim kružnim pokretima s donje strane dojke, potom kružite iznad bradavica (same bradavice preskočite) i zatim prijeđite rukama sa strane. Na kraju lupkajući vrhovima prstiju izmasirajte cijeli dekolte čime ćete potaknuti prokrvljenost, a djelatne tvari će brže ući u tkivo.

Raskošne obline – dopušteno je i varanje

Značajno veću punoću dočarat će push up grudnjaci s posebnim jastučićima s gelom ili vodom. Trik kojim varaju vizažisti je brončani puder. Nanesite puder na debeli kist i naglasite linije grudi. Počnite između dojki, kao da pratite liniju gornjeg ruba grudnjaka, a potom boju lagano raširite u pravcu ramena. Uz to, nikada nemojte zaboraviti: grudi van, trbuh unutra, bez obzira sjedite li ili stojite. Grudi će se tako podići za nekoliko magičnih centimetara.

Odrecite se soli za zategnutiju kožu

Prehrana također odlučuje koliko napeto će grudi izgledati. Prehrana bogata soli može uzrokovati pretjerano natezanje vezivnog tkiva jer će tkivo zadržavati vodu. Za razliku od toga, kolagenska vlakna koja daju čvrstoću ojačat će pomoću kremenaste zemlje i vitamina C (primjerice, iz prosa i kivija).

Što sve ne odgovara vašim grudima:

  • Tuširajte se kratko. Vruće, dugotrajne kupke koži oduzimaju mnogo vlage.
  • Pažljivo prilikom sunčanja. Česta sunčanja omlohavit će vezivno tkivo i uzrokovati pigmentacijske mrlje te malene nabore.
  • Nosite grudnjak. Inače će vezivo tkivo olabaviti.

Vježbe za mišiće koje možete raditi kod kuće

Sljedećim ćete vježbama ojačati mišiće prsnog koša i vratiti oblik grudima.

Preduvjet: potrebno ih je ponavljati barem tri puta dnevno.

Stisak

Stanite uspravno, ruke sklopite ispred sebe kao za molitvu, a laktove izbacite prema van. U ovakvom položaju stisnite dlanove jedan prema drugom, zadržite stisak 15 sekundi i pri tome pravilno dišite. Zatim opustite dlanove. Ponovite deset puta.

Istezanje

Stanite uspravno, međusobno isprepletite prste u ravnini prsnog koša, a laktove izbacite prema van. Sada “razvucite” ruke. Zadržite napetost 15 sekundi i pri tome mirno i pravilno dišite. Zatim opustite dlanove. Ponovite deset puta

Podizanje (s bučicama)

Stanite uspravno s bučicom od jedne kile u svakoj ruci. Ispružite ruke i savinite ih za 90 stupnjeva. Podignite laktove u visini ramena, a da su pri tome podlaktice u ravnini i ispred prsa. Sada podignite ruke deset centimetara pa ih ponovo lagano spustite. Ponovite tri puta s kraćim stankama između serija.

Leptir (s bučicama)

Stanite uspravno s bučicom od jedne kile u svakoj ruci. Ispružite ruke i savinite ih za 90 stupnjeva. Podignite laktove u visini ramena, a da su pri tome podlaktice u ravnini i ispred prsa. Razmaknite podlaktice za otprilike 20 centimetara i potom ih ponovo primaknite. Ponovite tri puta s po 15 ponavljanja s kraćim stankama između serija.

Vježba za prsne mišiće

Ova vježba će mnogima biti poznata još iz razdoblja trudnoće ciljano podržava učvršćivanje mišića prsnoga koša i kožnog tkiva. Iz sve snage pritisnite dlanove jedan o drugi ispred prsiju (laktove ispružite u ravnini) pa ih potom opustite. Vježbu ponovite više puta dnevno u serijama od pet do deset ponavljanja. Popratni učinak je da ćete se držati uspravnije, a samim time će se podići i grudi.