TRUDNICE

Šta sve treba da znate o carskom rezu?

Carski rez ili sectio caesarea,predstavlja rađanje ploda kroz inciziju trbušnog zida i zida materice. Oporavak poslije porođaja carskim rezom je nešto drugačiji od oporavka poslije prirodnog porođaja. Potpuni oporavak od operacije traje od 4 do 6 sedmica,koliko je potrebno da rez zacijeli.

Mnoge buduće majke imaju posve krivu percepciju o carskom rezu kao bezbolnom načinu rađanja. Carski rez se izvodi pod anestezijom (lokalnom ili opštom) pa je sam čin rađanja oslobođen boli,ali kada anestezija prestane sa djelovanjem,javlja se bol. Ako je bol prejaka,doktor obično propisuje analgetik koji nema negativnog utjecaja na dojenje.

Ako ste rodili uz lokalnu anesteziju,nakon poroda u većini rodilišta donijeti će vam dijete na prvi podoj. Majke koje rode carskim rezom ne mogu same pridići svoje dijete pa će to učiniti uz pomoć sestre. Ni u kom slučaju se nemojte ustručavati zatražiti pomoć ako se ne osjećate dovoljno snažno da sami primite bebu.

Majka koja je rodila vaginalno,već nekoliko sati nakon poroda može samostalno ustati iz postelje, dok nakon carskog reza ponekad za to treba proći od nekoliko sati do nekoliko dana. Kako bi potakli cirkulaciju,izvodite vježbe stopalima kao i u trudnoći.U prvim satima nakon poroda pazite da ne izvodite nagle pokrete da ne bi oštetili šav. Potrebno je piti puno tečnosti kako bi se potaklo mokrenje i izbjegla urinarna infekcija.

Većina carskih rezova danas se izvodi s apsorbirajućim šavovima,tako da nećete imati brige oko njihovog vađenja. Ali,kako bi rana uredno zacijelila, važno je da održavate redovnu higijenu ožiljka.Tuširati se možete čim vam skinu pokrovni zavoj što je obično sedam dana nakon poroda. Ožiljak operite mlakom vodom bez upotrebe sapuna. Nakon toga dobro posušite ranu i namažite je antiseptičkim sredstvom. Nosite pamučni donji veš i pripazite da rub gaćica ne ide preko ožiljka,nego iznad ili ispod njega.Sve dok rana u potpunosti ne zacijeli,treba izbjegavati bilo kakve veće napore ili nagle pokrete.

Kada na carski rez?

Carski rez se obavlja samo kada je porođaj prirodnim putem štetan za majku ili plod ili oboje.Indikovan je i kod postojanja kontraindikacija za vaginalni porođaj,kada u trudnoći ili porođaju nastupe takva stanja da se trudnoća mora hitno završiti, a vaginalni porođaj nije moguć ili je nepogodan.

I poput drugih vrsta operacija,carski rez također nosi rizik od komplikacija.

Moguće komplikacije zahvata su:

Upala i infekcija membrane sluznice maternice-može uzrokovati groznicu, bol u leđima, vaginalni iscjedak i bol maternice.

Smanjenu funkciju crijeva-abdominalna operacija usporava kretanje kroz crijeva.Neki lijekovi za ublažavanje boli mogu dodatno pogoršati ovaj problem,što dovodi do opstipacije.

Reakcije na anesteziju-mali broj žena može doživjeti glavobolju.Alergijske ili neželjene reakcije na anestetik su također moguće.

Krvni ugrušci-rizik za razvoj krvnih ugrušaka u venama,osobito u nogama je oko četiri puta veći nakon carskog reza nego nakon prirodnog/vaginalnog poroda.

Infekcija rane-moguća je infekcija u ili oko reza.

Rizik za bebu:

Kod novorođenčadi rođene carskim rezom učestaliji su respiratorni problemi, a neke studije pokazuju da je perinatalna smrtnost veća nakon planiranog carskog reza nego nakon vaginalnog porođaja.

Druga trudnoća i porođaj poslije carskog reza

Trudnoća poslije carskog reza ima svoje specifičnosti i praćena je povećanim rizikom za majku i plod,te se svrstava u kategoriju trudnoća i porođaja visokog rizika. Ukoliko u aktuelnom porođaju postoje identične indikacije kao u prethodnom carskom rezu ili se pojave komplikacije koje su same od sebe indikacije za carski rez ili je prethodno napravljen klasični carski rez,u svim ovim slučajevima trudnoća se mora ponovo završiti carskim rezom.