TRUDNICEZA MAME

Simptomi i liječenje gripe

Sezona gripe je u punom jeku i pogađa sve dobne skupine, ipak najčešće i najteže obolijevaju djeca čiji imunitet još nije izgrađen.

Gripa ili influenca je zarazna bolest dišnog sistema uzrokovana virusom influence. Prenosi se kapljičnim putem prilikom kašljanja i kihanja i indirektnim kontaktom.

Gripa bez komplikacija traje sedam dana, no kako ju prate visoka temperatura i slabost potrebno ju je liječiti na ispravan način.

Najčešći simptomi gripe su:
• povišena tjelesna temperatura (iznad 38°C), zimica, drhtavica
• bolovi u mišićima i zglobovima
• opća slabost i klonulost
• glavobolja
• kihanje i curenje nosa
• grlobolja
• neproduktivni (suhi) kašalj

Povišena temperatura i opća slabost traju nekoliko dana, dok grlobolja i kašalj traju duže.

Liječenje gripe
Gripa je virus i ne može se liječiti antibioticima, stoga je izuzetno važno da se posavjetujete s vašim pedijatrom oko uzimanja lijekova.

Osnovno je liječenje gripe simptomatsko, a obuhvaća postupke za uklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma bolesti. To podrazumijeva mirovanje, uzimanje veće količine tekućine te lijekove za snižavanje temperature i suzbijanje kašlja.

Djeci mlađoj od tri mjeseca ne smiju se davati nikakvi lijekovi za snižavanje tjelesne temperature ako se prije toga niste konsultovali s doktorom.

Acetilsalicilna kiselina (Aspirin, Andol) ne smije se davati djeci mlađoj od 12 godina!

 

Kako liječiti simptome prehlade i gripe u trudnoći?

Za vrijeme trudnoće i dojenja povećan je oprez pri uzimanju lijekova ali i biljnih pripravaka kako bi se ublažili ili izliječili simptomi. Neki lijekovi su dopušteni tokom trudnoće i dojenja. Paracetamol se može koristiti kod povišene tjelesne temperature, grlobolje i bolova u mišićima.

Prilikom uzimanja bilo kakvih lijekova se preporučuje prethodna konzultacija s doktorom ili apotekarom. Čak i neki biljni pripravci nisu dopušteni jer mogu naštetiti plodu. Čajevi od bazge, kadulje i paprene metvice a koji bi inače pomogli kod gripe i prehlade u trudnoći se ne smiju koristiti.