BEBE

Kako zaštiti bebu od ljetnih vrućina?

Za vrijeme visokih ljetnih temperatura potrebno je bebu češće dojiti i oblačiti u laganu odjeću od pamučnog materijala svijetlih boja.

Kako bi bebu u kolicima zaštitili od sunca i vrućine, mnogi roditelji kolica prekriju peškirom ili prekrivačem ali pedijatri upozoravaju da takva zaštita može biti opasna za bebu.

Stavljanje prekrivača na kolica kako bi se bebu zaštitilo od sunca i vrućine, djetetu zapravo čini više štete nego što mu pomaže. Naime, stavljanjem zaštite zaustavlja se protok zraka te u kolicima može postati jako vruće čak i ako koristite lagane materijale.

U takvim ekstremnim uslovima temperatura bebina tijela može porasti čak 5 puta brže nego temperatura tijela odrasle osobe zbog čega se dijete može naći u opasnosti.

Na bebina kolica nikada nemojte stavljati zaštitne prekrivače. Dozvoljeno je jedino korištenje najtanje gaze (ne pelene!), ali i tada je bebu potrebno provjeravati svakih 10 minuta.

Vrele ljetne dane provoditi sa bebom u provjetrenoj prostoriji. Dozvoljena je upotreba klima uređaja koji će biti podešen na tri do četiri stepena manje od spoljašnje temperature vazduha. Obratite pažnju da je klima uređaj postavljen na neutralnom mjestu.

Redovno provjeravajte temperaturu bebe tokom dana i noći stavljajući ruku na stomak ili potiljak. Ukoliko se dijete počne znojiti, skinite višak odjeće.

 

 

Photo credits:freepik.com