BEBESAVJETI

Stručnjaci upozoravaju: Nemojte davati bebama vodu bez obzira na ljetne vrućine

Stručnjaci upozoravaju da se voda nikako ne smije davati bebama koje doje, a nisu starije od pola godine.

Čak i ako je nesnosno vruće, dojene bebe mlađe od šest mjeseci ne bi smjele piti vodu jer to može preopteretiti njihove stomake i spriječiti da dobiju potrebne hranjive tvari iz majčinog mlijeka. Također, pijenje vode kod dojenih beba može dovesti do hiponatremije i trovanja vodom, stanja koja se smatraju smrtonosnima.

Sekcija Američke akademije za dojenje, Američko udruženje porodničara i ginekologa, Američko udruženje liječnika obiteljske medicine, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i mnoge druge organizacije preporučuju isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života. Isključivo dojenje definira se kao prehrana majčinim mlijekom bez bilo kakvih dodataka, što znači da nema dodavanja vode, sokova, mlijeka koje nije ljudskog porijekla, te druge hrane), osim vitamina, minerala i lijekova (ako je potrebno).

Međutim, bebe hranjene adaptiranim mlijekom mogu imati koristi od malo vode po vrućem vremenu, ali to treba biti flaširana voda, voda za bebe ili prokuhana voda iz slavine.

Prema Katie Zeratsky iz klinike Mayo, bebe sve svoje potrebe za tekućinom zadovoljavaju majčinim ili adaptiranim mlijekom.

“Čak i po vrućem danu mogu dobiti sve svoje potrebe za hidratacijom kroz ljudsko mlijeko ili adaptirano mlijeko”, rekla je za BuzzFeed.