SAVJETITRUDNICEZA MAME

Kako odabrati kvalitetna i praktična dječija kolica

Danas se na tržištu nudi mnoštvo dječjih kolica,te se roditelji često nađu u nedoumici kakva kolica odabrati za svoje dijete.

Donosimo vam nekoliko savjeta na šta trebate obratiti pažnju pri kupovini kolica:

Obratite pažnju na težinu kolica
U zavisnosti od toga da li živite u privatnoj kući ili stambenoj zgradi, uvijek birajte kolica koja su manje teška. Optimalna težina kolica iznosi 15-18 kg. Ako živite u stanu, i pritom koristite lift, obavezno izmjerite širinu kolica. Ili birajte kolica na rasklapanje.Obratite pažnju i na veličinu prtljažnika od automobila. Ukoliko imate malo prostora odustanite od velikih kolica. Ručka za guranje kolica treba da odgovara i vama i partneru.

Položaj
Ukoliko ćete u kolicima voziti novorođenče imajte na umu da sjedište mora da se spušta do ležećeg nivoa, te je dobro da ima nekoliko nivoa podešavanja. Podloga na koju se oslanjaju bebina leđa mora biti dovljno čvrsta, postavljena podloga a nikako labavo platno.

Kolica moraju biti laka za rukovanje
Poželjno bi bilo da imaju točkove koji se okreću, radi lakšeg upravljanja. Što se tiče samih točkova, postoje veći i manji. Veći točkovi omogućavaju udobniju vožnju i izdržljiviji su na neravnim terenima, pa ukoliko planirate da dijete vozite na izlete ili na mjesta gdje je neravni teren veći točkovi su preporučljiviji.

Provjerite da li kolica imaju pokretnu ručku
Od šestog do osmog mjeseca beba uči da razlikuje nepoznata lica od poznatih pa može da se uplaši ako ne vidi nikog poznatog. Za taj period su idealna kolica koja imaju pokretne ručke koje vam omogućavaju da dijete bude okrenuto licem prema vama. Neka kolica imaju ručku koja se može podesiti po visini, ali prije kupovine isprobajte kolica kako bi bili sigurni da vam odgovara visina.

Praktična korpa
Kolica koja imaju praktičnu korpu ispod sjedišta odličan su izbor jer omogućavaju spremanje bebinih stvari.

Boja kolica
Boja kolica treba bi biti neutralna.Ako se odlučite za svjetliju boju,obratite pažnju na to koji dijelovi kolica se mogu skinuti i oprati.

Kolica trebaju imati sigurnosne pojaseve na pet tačaka a kopče trebaju besprijekorno funkcionisati.

Zaštitni krov
Zbog vremenskih uslova svaka kolica bi trebalo da imaju zaštitni krov. Krov je veoma bitan na kolicima jer štiti dijete od sunca, kiše i vjetra. Provjerite koliko krov može da se spusti ukoliko imate kolica gdje ručka ne može da se premjesti na drugu stranu. Na krovu kolica može da bude plastični otvor kroz koji uvijek možete da vidite bebu.