TRUDNICE

Upotreba začina u trudnoći

Začini su aromatične materije koje se dodaju jelima i pićima kako bi im se poboljšao,oplemenio ukus i olakšala svarljivost.

Začini imaju dugu istoriju. Danas u svijetu postoji mnoštvo začina, od kojih mnogi od njih imaju blagotvoran uticaj na zdravlje.

Umjerena upotreba začina u trudnoći poboljšava apetit majke,reguliše želučanu kiselinu i poboljšava varenje. Međutim,neki začini mogu povećati žeđ kod trudnice, pa samim tim unos velike količine tečnosti može uzrokovati oticanje. Osim toga, povećan apetit usljed korištenja određenih začina može uzrokovati nakupljanje viška kilograma. Zato,nemojte pretjerivati sa začinima: male količine začina pri spravljanju hrane su sasvim dovoljne.

Trudnice koje pate od gastritisa trebale bi se odreći začina za vrijeme trudnoće.

Smatra se da začini nisu zabranjeni u trudnoći, ali osnovno pravilo glasi: umjereno sa začinima.

Navest ćemo vam neke od najpoznatijih začina i njihovu upotrebu:

Vanilija

Ima veoma prijatnu aromu, dodaje se različitim slatkim jelima poput kolača,sladoleda, kompota, različitih krema i sl. Upotreba vanilije ublažava mučnine kod trudnica.

Cimet

Ima blagu drvenastu aromu, te slatkast okus. Tradicionalno se dodaje slatkim jelima. U nekim istočnjačkim zemljama cimet koriste i kod pripreme slanih jela. U trudnoći popravlja raspoloženje i smiruje napetost. Upotrebljavajte samo male količine cimeta i ne često, radi moguće alergije na cimet kod djeteta.

Đumbir

Koristi se pri spravljanju slatkih,mesnih i ribljih jela te kao dodatak čaju ili različitim pićima. Đumbir ima stimulirajuća, protuupalna i spazmolitička svojstva. Koristan je za imunitet kod trudnica. U kombinaciji sa medom izvrstan je kod prehlade.Đumbir poboljšava pamćenje, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja.

Lovorov list

Ovaj aromatični začin je od davnina cijenjen ne samo u kulinarstvu. Ipak, trudnice bi ga trebale izbjegavati, naročito zadnjih mjeseci trudnoće, iz razloga što može izazvati grčeve u maternici.

Peršun

List peršuna je veoma zdrav i cijenjen. Mnoge blagodeti se vežu za ovu aromatičnu,zelenu biljku. Iako smo ga navikli dodavati različitim jelima,a prije svega supama, trudnicama se savjetuje oprez pri korištenju. U velikim količinama djeluje kao uterotonik (sastojak koji izaziva stiskanje zidova maternice), te može izazvati kontrakcije. Trudnicama se savjetuje izbjegavanje ili korištenje malih količina peršuna.

Karanfilić

Eterično ulje karanfilića daje ovom začinu karakterističnu aromu. U drevna vremena bio je veoma zastupljen. Odličan je antiseptik, ublažava bolove, moćan je afrodizijak, te pomaže kod problema sa kožom. Postoji još mnogo ljekovitih svojstava karanfilića. Smanjuje mučnine, koje se javljaju tokom trudnoće te poboljšava apetit. Također, djeluje protiv nadimanja, reguliše probavu, te otklanja nervozu želuca.

Čili paprika, senf, hren

Kod upotrebe navedenih začina trudnicama se savjetuje oprez: ovi ljuti dodaci mogu izazvati mučninu i povraćanje, pa se ne preporučuju tokom trudnoće.