BEBEVIJESTI

Nicanje zubića: Savjeti kako najbolje pomoći bebi

Nicanje zubića proces je kroz koji prolazi svaka beba, i dolazi sa mnogim neugodnostima. Većini djece zubići počinju nicati u dobi od 6 mjeseci, što dodatno dovodi do bolnih desni, razdražljivosti, slinjenja i bolova.

Ako vašoj bebi niču zubići, a Vi se pitate što učiniti, u nastavku su savjeti kako ugoditi kada bebi nicaju zubići.

 

Nicanje zubića: Savjeti kako najbolje pomoći

Dajte im ohlađenu žličicu ili hladnu krpu

Dopustite djetetu da stavi nešto hladno u usta ako želite smanjiti bol ili nelagodu koja dolazi s nicanjem zubića. Možete držati žlice u hladnjaku i uvijek imati jednu spremnu kad god Vašem mališanu zatreba.

A umirivanje nadraženih desni dok vašoj bebi niču zubi činilo bi se gotovo bez napora ako za to koristite hladnu, čistu krpu. Za dodatno olakšanje možete odabrati frotir ili rebrastu teksturu jer to stvara određeno trenje kada ga beba grize. Pobrinite se da izbjegnete bilo kakvu opasnost od gušenja tako da nikada ne ostavljate svoje dijete bez nadzora dok žvače krpu.

 

Prstenovi za zube

Prstenovi za zube daju vašoj bebi nešto za sigurno žvakanje i olakšava nelagodu.
Možete ih također prvo ohladiti u hladnjaku, što može pomoći u umirivanju desni bebe. Upute koje ćete dobiti s prstenom trebale bi vam reći koliko ga dugo trebate hladiti.
Nikada ne stavljajte prsten za zube u zamrzivač jer bi mogao oštetiti bebine desni ako se smrzne.

 

Masirajte bebine desni

 

Primjena nježnog pritiska na osjetljive desni vašeg mališana može pomoći u ublažavanju njihove boli. Obavezno temeljito očistite ruke prije nego što masirate desni prstom. Ako se vaša beba probudi iz sna zbog iritacije desni, možete ponovno pokušati nježno trljati desni. Iako većina djece osjeti olakšanje uz masažu, to možda neće biti od pomoći svima.

 

Dajte bebi ohlađeno voće

Ako je vaš mališan počeo jesti krutu hranu, odlična je ideja zamrznuti voće kako bi mu umirili zubiće. Za početak, možete uzeti ohlađene zgnječene banane puštajući bebu da ih siše. Još neko voće koje im možete dati uključuje kruške ili jagode. Izrežite veliki komad jabuke, dodatno ga ohladite u zamrzivaču sat vremena prije nego što ga date bebi. Pazite da cijelo vrijeme nadgledate dijete zbog opasnosti od gušenja.

 

Obrišite slinu

Slina koja se nakuplja zbog nicanja može biti iritantna za bebu, i dovesti do promjene boje njezine osjetljive kože. Stoga joj očistite višak sline s lica. Ovo će spriječiti dodatni svrbež i kožni osip. 

 

Dajte im dude varalice

Hladne varalice jedan su od najčešće korištenih načina utjehe. Kombiniraju liječenje hladnoćom i žvakanje u jednom. Što pomaže u tješenju djeteta koje pati od boli, jer hladnoća čudesno dobro djeluje na umirivanje nadraženih desni umrtvljujući bol. Ovisno o izboru vaše bebe, možete isprobati različite vrste glodalica.

Sve što trebate učiniti je uzeti jednu od igrački za zubiće ili dudu i dodatno je ohladiti do najviše 15 minuta. U tom vremenu igračka ili duda se već dovoljno ohladila bez izlaganja previše niskim temperaturama. Pazite da predmete ne ostavljate predugo u zamrzivaču jer može biti štetno za dijete. U slučaju da se predmet oko sebe stvori sloj leda, žvakanje može posjeći nježne bebine desni.

 

Masaža stopala i dodatno maženje

Studije su otkrile povezanost između nožnih prstiju i zuba, a to je sasvim dobro za djecu. Bebe jako dobro reagiraju na masažu stopala kada je u pitanju nicanje zubića i njihova bol. Nježno masirajte bebino stopalo zadržavajući više fokusa na nožnim prstima. Masiranje točaka koje se nalaze s obje strane bebinih nožnih prstiju, kao i iznad nokta na nožnom palcu, učinit će čuda. Točka solarnog pleksusa ostaje u sredini, točno ispod podnožja stopala. Masiranje točke izaziva osjećaj smirenosti i opuštenosti.

Ako se čini da je beba loše raspoložena dok joj niču zubići, ljuljajte bebu u stolici ili je nosite po kući. Dodatno maženje pomoći će djetetu pružiti potrebno opuštanje, a istovremeno će stvoriti mirno okruženje da oboje zaspite.

 

Lijekovi bez recepta

Odlazak na lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta preporuča se kao posljednje sredstvo kada se čini da ništa ne pomaže djetetu da se osjeća bolje. Posavjetujte se s pedijatrom svoje bebe kako biste pronašli ispravan lijek protiv bolova koji odgovara vašem djetetu, zajedno s pravom dozom.

 

Odvedite bebu stomatologu unutar 6 mjeseci od nicanja prvog zuba

Kako biste bili sigurni da vašoj bebi zubi pravilno niču, važno je posjetiti dječjeg stomatologa unutar 6 mjeseci od nicanja prvog zuba. Redoviti posjeti tijekom prvih godina  dugoročno pomažu zdravim zubima i desnima.

 

Preneseno sa : Bebe.hr