VIJESTIZA MAME

Je li normalno da djeca sisaju palac i kad je vrijeme za odvikavanje?

Jedan od najčešćih refleksa kod djece od rođenja do otprilike dvije godine je sisanje palca. Razlog za tu aktivnost može ovisiti o nekoliko stvari, a sasvim je normalno da se roditelji zapitaju je li dobro da bebe sišu palac.

Prema pedijatrima i ortodontima, ova radnja ne podrazumijeva nikakav rizik za vašu bebu, sve dok ne postane navika koju dijete zadržava i nakon što napuni dvije godine.

Je li dobro da bebe sišu palac?

Odgovor je – da, prema pisanju stranice You Are Mom. Prije svega, mora se ustanoviti da je ovo ponašanje sasvim normalno. To je refleks koji mnoga djeca imaju već od prvog dana rođenja, a postoje tvrdnje da neka djeca to rade dok su još u maternici.

Sisanje palca povezano je s nekoliko faktora: isprva, beba to radi kao refleks svaki put kad približi ruku ustima. Ovaj instinkt sisanja pomoći će joj da nauči na koji način pomicati usne kako bi se mogla hraniti, bilo da se radi o dojenju ili hranjenju na bočicu.

Od petog ili šestog mjeseca djetetova života sisanje kao refleks polako nestaje, a radnja sisanja palca postaje nešto racionalnija. Od tog trenutka djeca će također koristiti svoja usta da istražuju ili saznaju više o predmetima koji su im na dohvat ruke, kao i o dijelovima svog tijela. To je jedan od razloga zašto stalno guraju prste u usta.

Konačno, treći razlog zašto djeca sišu palac je taj što, dugoročno gledano, razvijaju naviku koju je prilično teško napustiti. Djeca, naime, sisaju palac kako bi se osjećala sigurno, smireno, opušteno i da bi mogla zaspati.