ZA MAMEZANIMLJIVOSTI

Očekujete li dječaka ili djevojčicu?

Iščekivanje rođenja djeteta podrazumijeva doba sanjarenja: od toga kojim ćete detaljima urediti dječju sobu do toga kakve će dijete imati oči ili nos, odnosno kojega će spola biti.

Tradicija većine naroda bilježi vjerovanja da postoje pouzdani znakovi pomoću kojih je moguće odrediti spol nerođenoga djeteta, a u nastavku donosimo najpoznatije od njih.

Premda je danas, uz napredak medicine i znanosti, moguće u sve ranijim stadijima trudnoće pristupiti vrlo pouzdanim testovima koji mogu otkriti spol još nerođenoga djeteta, to nužno dovodi do gubljenja “efekta iznenađenja”.

Ipak, neki su od tih testova i poprilično invazivni, pa čak mogu naštetiti i fetusu, zbog čega se poduzimaju samo u ekstremnim slučajevima, odnosno za pravodobno otkrivanje mogućih ozbiljnih genetskih poremećaja. Zbog toga se popriličan broj trudnica (a i onih oko njih) rado zabavlja predviđanjem spola djeteta različitim tradicionalnim metodama, korištenim još davno prije nego što su postali dostupni moderni testovi i uređaji za snimanje.

Tako se nekad vjerovalo da je spol djeteta moguće odrediti prema položaju fetusa, pa je u slučaju takozvanog “niskog” nošenja bilo realno očekivati rođenje dječaka. U suprotnome, pretpostavljalo se da će žena roditi djevojčicu, premda je položaj djeteta u trudnoći povezan s fizionomijom trudnice, a ne spolom fetusa.

Također, prehrambene navike, često smatrane specifičnim trudničkim prohtjevima ili čak hirovima, promatrane su kao pouzdan indikator mogućega spola djeteta. Navodno trudnice koje imaju potrebu za većim količinama slanije ili kisele hrane trebaju roditi dječaka, dok još nerođene djevojčice preferiraju slađu hranu te mnoštvo orašastih plodova. Premda takvi prohtjevi najčešće imaju veze s razvojnom fazom djeteta kad majka treba pojačan unos pojedinih minerala i vitamina, ta su tumačenja i dalje naširoko rasprostranjena.

Promjene tena i kvalitete kose kod trudnice također su bile u fokusu promatranja s ciljem predviđanja djetetova spola. Ako tokom trudnoće ten trudnice počnu mučiti problemi s kojima se prethodno nije susretala, veća je vjerojatnost da će na svijet donijeti djevojčicu, dok trudnicu koja će roditi dječaka navodno krasi gusta, sjajna kosa.

Linea negra, crta koja se katkad pojavljuje na trbuhu žene tokom trudnoće zbog povećane proizvodnje tamnog pigmenta, također se nekada promatrala kako bi se odredio spol djeteta. Navodno su trudnice s crtom do pupka uglavnom rađale djevojčice, dok su žene s malo dužom linijom rađale dječake. Danas se ta metoda uglavnom više ne uzima u obzir iz vrlo jednostavnog razloga – otkriveno je da se kod mnogih žena linea negra u trudnoći uopće ne pojavljuje.

Kao neki od mogućih indikatora spola djeteta uzimane su u obzir i okolnosti pri začeću djeteta kao što su dob roditelja ili razina stresa.No, neovisno o tome da li ste se odlučili na efekt iznenađenja ili razmišljate o tome hoćete li roditi dječaka ili djevojčicu, pratite prethodno spomenute promjene u svojemu organizmu.

Ako ne zbog spola, onda svakako zbog zdravlja: i vas i vašega nerođenog djeteta.