ZA MAME

Shopping s djetetom bez stresa

Malo taktike i promjena nekih navika mogu kupovinu u društvu malog djeteta učiniti ne samo podnošljivom, već i zabavnom.

Nedjeljna kupovina mamama katkad može biti nemoguća misija ako je potrebno sa sobom povesti i malo dijete. Ovakvi “izleti” mogu potrajati i satima jer pored same kupnje, majke se moraju nositi i s čestim promjenama raspoloženja djece, potrebom za odlaske do toaleta, ali i jurenjem za djetetom pored svakog mogućeg prolaza ili police.

Što ako postoji način da djecu zabavite dovoljno dugo kako biste imali vremena u košaru staviti ono po što ste došli? Ili, čak, što ako postoji način da se počnete radovati kupovini u kojima će vam vaši mališani raditi društvo?

Stranica motherandbaby.co.uk objavila je nekoliko savjeta i trikova koji će vam olakšati život.

1. Upoznajte se s njihovim limitima

Poznavanje djetetovih, ali i vaših vlastitih limita, preduvjet je uspješnog šopinga. Ako znate da će se vaš mališan unervoziti nakon otprilike 20 minuta kupnje, pokušajte sve obaviti u tom vremenskom okviru – možda je dobra ideja da ne gubite vrijeme na artikle koji vam u tom trenutku nisu potrebni. Alternativno, poklonite svom mališanu nešto što će mu držati pažnju dok ne završite kupnju, nešto poput slikovnice ili neke grickalice.

Ako možete, pokušajte nedjeljni šoping podijeliti na dva dijela te da dvaput sedmično otići u kupovinu, umjesto jednom. Time ćete skratiti i vrijeme provedeno u trgovini.

2. Slikajte ih s igračkama koje žele

Bez obzira na to koliko se trudili da ne bude tako, prije ili kasnije završit ćete ispred neke police s igračkama, a vaše će dijete pokazivati prstom na neku kao da je najvrjednija na svijetu. I nevjerojatno je koliko vaše “ne” može razbuktati iskre.

Umjesto toga, recite djetetu da se namjesti pored igračke kako biste ga slikali i objasnite da ćete sliku poslati Djedu Božićnjaku kako bi znao što će sljedeći put donijeti. Iznenadit ćete se koliko će brzo dijete potpuno zaboraviti na igračku. 

3. Osigurajte im mini-kolica

Neki supermarketi već imaju mini verzije kolica za mališane, ali ako to nije slučaj, vrijedi truda nabaviti vlastita.

Dopustite vašem djetetu da gura svoja mini kolica, u koja ćete smjestiti sve stvari koje kupujete za njega. Osjećat će se jako odraslo dok gura kolica kroz supermarket i bit će uzbuđen dok stavlja artikle u njih.

4. Ponesite grickalice

Grickalice su dobar način da mališanima skrenete pažnju kada se unervoze.

Pokušajte izbjegavati slatkiše i držite se zdravih grickalica jer ih šećer može učiniti hiperaktivnim, a ganjanje mališana po objektu nije zabavno.

5. Učinite da se osjećaju važno

Udijelite vašim mališanima malo odgovornosti, tako što ćete im dati šoping listu kako bi precrtali artikle kada ih stavite u košaru.

Ako imate, obucite im i jarko zagasitu jaknu kako bi se isticali i bili svjesni koliko je njihova uloga u kupnji važna.

6. Dopustite im da pomognu

Možda će vam sve izgledati lakše ako vaše dijete jednostavno sjedi na kolicima, ali već nakon nekoliko minuta vjerojatno ćete se boriti da ga u njima zadržite. Ako baš žele hodati, dopustite im da iziđu i da vam pomognu – uzimajući s police artikle koje im pokažete.

Možda će potrajati malo duže, ali ćete izbjeći buku i živciranje.