TRUDNICE

Oticanje nogu u trudnoći – uzroci i liječenje

Iako je trudnoća jedan od najsretnijih trenutaka u životu svake žene ujedno je i vrijeme kada se na tijelu žene događaju brojne promjene. Umorne i otečene noge, bolni i otečeni gležnjevi samo su neki u nizu neizbježnih problema koji prate trudnice.
Koliko je to opasno?

Zapravo, osjećaj bola u nogama je sasvim prirodna pojava u trudnoći, povezan sa povećanjem tjelesne težine. Tokom zadnjih mjeseci trudnoće žene mogu primijetiti oticanja nogu, što stvara dodatni osjećaj nelagode.Višak kilograma dovodi do toga da je bol najintenzivniji ujutro i predveče. Sve to može uzrokovati određeni stres kod majke.

Potrebno je pokušati otkloniti ili barem umanjiti određene tegobe.
Izbor obuće
Svaka žena želi biti elegantna, te se mnoge ne mogu odreći omiljenog para obuće.Čak ni za vrijeme trudnoće.Ali imajte u vidu da vas noge mogu boljeti upravo zbog neadekvatne obuće. Što se tiče visokih potpetica (naročito šimi cipela), savjetujemo vam da ih odložite u ormar tokom trudnoće (čak i tokom prvih mjeseci). U salonima obuće možete nabaviti specijalnu anatomsku obuću koja vam garantuje udobnost.

Uzrok bola u nogama
Uzrok bola u nogama nije uvijek povezan sa naporom i težinom. Ponekad to može biti i uzrok proširenih vena. Ako osjećate bol u petama dok hodate, uzrok može biti bolest krvožilnog sistema. U tom slučaju vam savjetujemo da se obratite specijalisti.

Kako otkloniti bol?
Određene metode uklanjanja bola možete primjenjivati i kod kuće.Idealno rješenje za umorne noge su kupke za stopala.One ne da će otkloniti bol, nego će i smanjiti natečenost stopala. U vodu možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, metvice, matičnjaka. Dodajite isključivo čistu morsku sol, bez parfemskih dodataka kako bi isključili moguću alergiju na određeni hemijski sastojak.Nakon kupke, zauzmite ležeći položaj,lagano uzdignutih nogu.

Lagana masaža nogu i stopala također ima blagotvoran učinak.

Stajanje uzrokoje bolove, pa vam preporučujemo više kretanja na svježem zraku.Šetnja je odličan oblik fizičke aktivnosti, jer aktivira mišiće listova i potiče cirkulaciju.

I ne zaboravite na udobnu obuću!