BEBE

Razvoj vida kod beba u prvoj godini života – kako bebe vide?

Vidni sistem novorođenčeta treba neko vrijeme za razvoj. Evo kako teče razvoj vida kod beba.

U prvoj sedmici života, bebe ne vide previše detalja. Njihov prvi pogled na svijet je nejasan i obojan sivim tonovima. Potrebno je nekoliko mjeseci kako bi se vid vašeg djeteta u potpunosti razvio.

Poznavanje prekretnica u razvoju vida vašeg djeteta mogu potvrditi da vaše dijete vidi kako treba i potpuno uživa u svom svijetu.

♥ Djetetov vid počinje se razvijati u trudnoći

Razvoj vida kod beba počinje još prije njihovog rođenja. Vrlo je važno kako se vi brinete za vlastito tijelo u trudnoći, jer to utječe na razvoj tijela i uma vaše bebe, a to uključuje i same oči i centar za vid u mozgu.

Slijedite upute vašeg ginekologa, posebno one koje se odnose na prehranu, dodatke prehrani i odmor koji trebate za vrijeme vaše trudnoće. Izbjegavajte pušenje i konzumiranje alkohola ili droga za vrijeme trudnoće.

Toksini u tim tvarima mogu prouzrokovati različite poteškoće vašoj bebi, uključujući ozbiljne probleme s vidom.

Pušenje je opasno tokom trudnoće zbog toga što cigarete sadrže 3000 različitih hemikalija koje potencijalno štete ljudima – uključujući karbon monoksid poznat kao fetalni toksin.
Čak i uzimanje lijekova kao što je aspirin može biti opasno za vašu bebu, povećavajući rizik od niske porođajne težine i drugih problema.

Niska porođajna težina može biti povezana s povećanim rizikom od oštećenja vida kod novorođenčeta.  Uvijek popričajte s vašim ginekologom prije nego počnete uzimati neke lijekove u trudnoći, uključujući one koje se dobivaju bez recepta, dodatke prehrani i ostale vrste sličnih lijekova.

Razvoj vida kod beba u prvom mjesecu

Odmah nakon rođenja, oči vaše bebe su već na 65% od ukupne odrasle veličine. Razvoj vida kod beba u ovom mjesecu života je uzbudljiv. Oči vaše bebe nisu vrlo osjetljive na svjetlost u prvom mjesecu svog života. Činjenica je da je iznos svjetlosti koji je potreban za jednomjesečno dijete 50 puta veće nego ono kod odraslih ljudi.

Dakle, u redu je ostaviti malo svjetla u sobi, ako to ne ometa djetetov san, a možda i vama pomogne da ne udarite nožnim prstom u mraku!

Kada bebe razlikuju boje

Novorođenčad vrlo brzo otkrije sposobnost razlikovanja boja. Sedam dana nakon rođenja mogu vidjeti crvenu, narančastu, žutu i zelenu, ali treba im malo duže za plavu i ljubičastu.

To je zato što plavo svjetlo ima kraću valnu dužinu i u ljudskim očima postoji manje receptora u mrežnici za plavu svjetlost.

Nemojte se zabrinuti ako oči vaše bebe nisu uvijek ujednačene pogotovo u skroz ranoj dobi. Jedno oko može povremeno „bježati“ prema unutra ili prema van. To je također normalno. No, ako primijetite veliku i konstantnu razliku bebinih očiju odmah obavijestite svog oftamologa.

Savjet: Kako biste pomogli svojoj bebi da što prije razvije svoj vid ukrasite njezinu sobu svijetlim i veselim bojama, uključujući crteže i namještaj kontrastnih boja i raznih oblika.

Također stavite svjetlije obojane igračke iznad ili u blizini njezinog krevetića, kako biste potpomogli razvoj vida kod beba.

Razvoj vida kod beba u 2. i 3. mjesecu

Novorođenčad razvija jasniju vizualnu oštrinu u tom razdoblju i njihove oči počinju funkcionirati kao jedno. Vaša beba bi trebala pratiti objekte koji se kreću i pokušavati dosegnuti stvari koje vidi u ovoj fazi. 

Također, djeca u ovoj fazi razvoja nauče kako pomaknuti pogled s jednog objekta na drugi bez da pomiču glavu. Njihove oči postaju osjetljivije na svjetlost. Stoga možda želite prigušiti svjetlo za vrijeme popodnevnog sna i spavanja po noći. Razvoj vida kod beba sada znatno napreduje.

Savjet: Za razvoj vida kod beba u dobi od 2 do 3 mjeseca liječnici preporučuju sljedeće:

  • Dodajte nove stvari u sobu ili promijenite položaj krevetića u prostoriji.
  • Pričajte svojoj bebi dok hodate uokolo po sobi.
  • Noćnu lampu držite u njihovoj blizini, kako bi stimulirali svoj vid dok su u krevetiću.
  • Dok spavaju, bebe bi trebale biti na leđima, a kada su budni stavite ih na trbuh jer ih tako možete nadgledati i to poboljšava važne vizualne i motoričke sposobnosti.

Razvoj vida kod beba od 4.-6. mjeseca

U dobi od 6 mjeseci, značajnu prednost imaju razvojni centri za vid, dopuštaju vašem djetetu da vidi sve dalje i pomiče svoje oči brže i pažljivije prati objekte koji se miču. 

Razvoj vida kod beba se poboljšava, poboljšava se i oštrina vida, a što se tiče boja – vid bi trebao biti sličan kao kod odraslih i omogućavati vašoj bebi da vidi sve boje duginog spektra.

Bebe također imaju bolju koordinaciju oko – ruka u dobi od 4 do 6 mjeseci, koja im omogućuje da brzo lociraju i pokupe stvari, a zatim ih direktno stave u usta.

Starost od 6 mjeseci vrlo je bitna zbog toga što bi vaše dijete tada trebalo imati prvi test vida.

Razvoj vida kod beba od 7.-12. mjeseca

Ovo je jedno važno razvojno razdoblje za vaše dijete. U ovoj fazi, bebe razvijaju bolju svijest o vlastitom tijelu i uče kako koordinirati svoj vid s pokretima tijela.

Ovo je isto tako vrijeme koje zahtjeva vašu veću marljivost kako bi sačuvali dijete od ozljeda. Udarci, modrice, ozljede oka i ostale ozbiljne ozljede mogu se pojaviti kada dijete fizički krene istraživati svoju okolinu.

Ukratko, držite ormariće sa sredstvima za čišćenje zaključane i stavite nekakve pregrade kod stepenica.

Nemojte se brinuti ako oči vaše bebe promijene boju. Većina beba se rodi s plavim očima zato što im tamni pigment nije u potpunosti razvijen po rođenju.

S vremenom se stvara sve više tamnog pigmenta u očima koji će vrlo često vašoj bebi promjeniti boju očiju iz plave u smeđu, zelenu, sivu ili u neku miješanu, kao kod kestenjastih očiju.

Savjet: Kako biste kontrolirali razvoj očiju, ruku i tijela vaše bebe stavite ga na pod i ohrabrujte da puže do određenog objekta.

Postavite najdražu igračku toliko daleko da je ne može dosegnuti i bodrite dijete da dopuže do nje. Pokušajte i odvojiti nekoliko predmeta na više dijelova tako da ih dijete mora ponovno sastaviti.

Izvor:dioptrija.hr