BEBEJASLIČKA DOB

Važno: Djeca mlađa od četiri godine ne bi smjela jesti kokice

Ne može se poreći da su kokice zabavan i ukusan međuobrok. Nažalost, predstavljaju i prilično ozbiljnu opasnost od gušenja za malu djecu.

Prema stručnjacima, djeca su u većem riziku od gušenja sve dok ne napune četiri godine. Tek u dobi od četiri godine djeca mogu potpuno pravilno žvakati hranu zbog toga što im u ovoj dobi izbijaju kutnjaci. Uz to, već su dovoljno savladali vještine žvakanja i usitnjavanja hrane prije gutanja. Kako dalje objašnjavaju pedijatri na službenoj američkoj stranici udruženja pedijatara Pediatrics još je jedan razlog zašto je kod djece povećan rizik od gušenja – djeca vrlo lako gube pažnju kada jedu.

Zbog toga je uvijek važno paziti na malu djecu tokom jela. Hodanje, trčanje, smijeh ili razgovor mogu dovesti do trenutka nepažnje.

Uz kokice, roditelji bi trebali obratiti pažnju i na neke druge namirnice koje se često konzumiraju. Pedijatar dr. Jarret Patton objasnio je za Romper da roditelji trebaju paziti i na hrenovke, bombone, žvakaće, ali i na neke zdrave namirnice poput grožđa, orašastih plodova i sirovog povrća.

“Sve ove namirnice treba odgoditi dok djeca ne napune četiri godine jer njihova sposobnost žvakanja i gutanja postaje bolja u toj dobi”, objašnjava Patton.