TRUDNICE

Prvi znakovi poroda

Koji su prvi znakovi da je porod počeo?

U nekoliko zadnjih sedmica trudnoće svaka buduća majka pita se kada bi se porođaj mogao dogoditi i koji su to znakovi da je porođaj počeo.Ako ste već rađali,onda vam je lakše da prepoznate znakove bebinog dolaska. Nemojte se oslanjati na očekivani datuma poroda, jer prema nekim podacima samo 5% žena rodi na termin, a 70 % žena rodi unutar desetak dana od tog datuma.

Postoje osnovni pokazatelji da je porođaj započeo,a redosljed pojavljivanja nije presudan.

Zaštitni čep

Zaštitni čep koji zatvara maternicu odvaja se kad se grlić maternice opušta,pripremajući se za porođaj.Obično se pojavljuje mala količina sluzi s tragovima krvi. Nekim ženama sluzni čep uopće ne izađe, a čak i ako izađe, do porođaja može proteći još nekoliko dana. Ipak, potražite savjet ginekologa.

Osjećate trudove

Siguran znak početka porođaja su prvi pravi trudovi koji šire i omekšavaju grlić maternice. Većina žena osjeća ih kao jake menstrualne bolove. Normalni trud traje 25-45 sekundi.U početku, dok još niste sigurni da li je riječ o porodu ili ne, korisno je mjeriti i zapisivati vrijeme između dva truda. To će vam reći da li su trudovi redovni i pravilni i da li je razmak između njih sve kraći. Ponekad,nakon sat ili dva redovnih trudova proces stane do sljedećeg dana ili sedmice.

Prsnuće vodenjaka

Kad dođe do prsnuća plodovih ovoja koji okružuju bebu i plodova voda iscuri van,obično kažemo da je došlo do prsnuća vodenjaka. Nalikuje na iznenadno curenje bistre tečnosti. Veća količina plodne vode obično iscuri odjednom i nastavi curiti. Jednom kad vam vodenjak pukne, svakako kontaktirajte rodilište.

Međutim, prsnuće vodenjaka nije znak da je porođaj počeo. Statistika pokazuje da 90 % trudnica rodi tek u sljedećih 48 sati. Ako uočite zelenkastu ili smeđu tečnost prilikom prsnuća vodenjaka obavezno se odmah zaputite u bolnicu.

Bolovi u leđima,povraćanje,nesanice …

porođajBolovi u donjem dijelu leđa sasvim su normalni. To može biti pokazatelj da su počele kontrakcije maternice. Neke žene osjećaju bolove nekoliko sedmica prije nego što počnu pravi trudovi,a neke ih pak ne osjećaju sve dok ne krene porođaj.

Ipak,potražite savjet od doktora.

 

 

Prosječna trudnoća od ovulacije do poroda traje 38 sedmica i dva dana, iako je uobičajeno trajanje 40 sedmica ili devet mjeseci, pokazala je studija na 125 trudnica.

Šta učiniti kad trudovi počnu?

  • Hodajte. Ako su trudovi koje imate porođajni trudovi,hodanje između trudova će doprinijeti tome da postanu pravilniji. I obrnuto,ako su to lažni trudovi, hodanje će ih usporiti i oslabiti.
  • Pijte vodu. Dehidracija odnosno manjak vode u organizmu može dovesti do lažnih trudova.

Šta su lažni trudovi?
Lažne kontrakcije
Poznatije kao lažni trudovi, Braxton-Hicksove kontrakcije trudnice obično ne osjećaju prije 32.-34.sedmice trudnoće. Prilikom ovih kontrakcija osjećat ćete da vam je trbuh odjednom postao tvrd kao kamen.

Obavezno se odmah zaputite u bolnicu:
Ako je razmak između trudova 5 minuta ili manje
Ako vam prsne vodenjak
Ako krvarite
Ako ste osjetili iznenadnu vrlo jaku bol u stomaku