BEBE

Pravila hranjenja bebe na bočicu

Pedijatri preporučuju da hrana za bebe do prvih šest mjeseci života bude isključivo majčino mlijeko te da bi se s dojenjem trebalo nastaviti najmanje do prve godine života. Iako je dojenje idealan način prehrane beba, neke mame, najčešće iz zdravstvenih razloga, nisu to u mogućnosti.

Kada hranite dijete bočicom dosta stvari treba uzeti u obzir.

Donosimo vam savjete i odgovore na neka od najčešćih pitanja.

Kako odabrati pravu bočicu za bebu?

Za bebe mlađe od tri mjeseca koriste se manje bočice.Važno je nabaviti dudu s rupicom čija veličina odgovara vašoj bebi. Možete odabrati dudu sa sporim,srednjim ili brzim protokom. Novorođenčetu obično treba meka duda sa sporim protokom.Ako vam se čini da hranjenje predugo traje,pokušajte s dudom koja ima veću rupicom.

Koju vrstu adaptiranog mlijeka odabrati?

Razlike među proizvođačima su vrlo male. Ipak, obratite pažnju prilikom kupovine jer razlika može postojati u omjeru masti i bjelančevina pa neki tip može bebi bolje odgovarati od drugoga. Za novorođenče je potrebna početna skupina adaptiranih mlijeka. Svaka skupina je prilagođena djetetovom probavnom sistemu koji još nije potpuno razvijen i neodgovarajuće adaptirano mlijeko moglo bi prouzrokovati zatvor, proljev ili kolike pa obavezno obratite pažnju prilikom kupovine.

Koliko adaptiranog mlijeka beba treba popiti?

To ovisi dosta i o djetetu. Izračuni na pakovanjima su smjernice. Ipak,element vremena je jako bitan,jer je za dijete neophodno naučiti prepoznati osjećaj sitosti puno prije nego mu želudac bude prepunjen. Pratite probavu i količinu mokrih pelena kako biste se uvjerili da djetetu odgovara hrana i da je dovoljno hidrirano.

Koliko unaprijed mogu pripremiti adaptirano mlijeko?

Uvijek je najbolje pripremiti djetetu obrok neposredno prije hranjenja. Ako to nije uvijek moguće, ponesite sa sobom prokuhanu ohlađenu vodu i prah za pripremu obroka, pomiješajte ih,podgrijte i dajte djetetu. Ako vam to ne odgovara, sigurno je pripremiti djetetu obrok do 24 sata prije hranjenja ali se mora čuvati na temperaturi nižoj od pet stepeni celzijusa i podgrijati neposredno prije hranjenja.

Koja je najbolja temperatura obroka?

Idealna temperatura mlijeka za hranjenje je oko 37°C. Možete testirati temperaturu tako da kapnete nekoliko kapi prije hranjenja na zapešće. Trebali biste osjetiti toplinu,ali nikako vrućinu. Mlijeko se priprema s preporučnom temperaturom vode. Veća temperatura mijenja sastav mlijeka. Najbolji način grijanja bočice jest držanje u posudi tople vode, a nikako u mikrovalnoj pećnici.Sterilizacija bočice je obavezna. Postoje mnogobrojni sterilizatori bočica, a moguće je i jednostavno prokuhati bočicu.

Položaji za hranjenje bebe

Bebu stavite na krilo i privinite je uz sebe držeći je u polu-uspravnom položaju tako da vas može gledati.Ako je potrebno,stavite jastuk na krilo kako bi beba bila na višem položaju.Dudu pažljivo stavite u bebina usta pazeći da bočicu nagnete tako da se vrat bočice i duda napune mlijekom,a beba ne guta mjehuriće zraka.Kao i kod dojenja, mijenjajte strane na kojima držite bebu. Tako će se bebine oči i vrat ravnomjernije razvijati.

Kad završite sa hranjenjem,podignite bebu na rame te joj nježno masirajte leđa kako bi izbacila viška zraka koji je progutala tokom hranjena.

Na kraju podsjećamo da stručnjaci ističu brojne prednosti dojenja. Majkama koje mogu preporučuje se da počnu i nastave dijete hraniti najprirodnijom hranom – vlastitim mlijekom.