BEBEJASLIČKA DOBVRTIĆKA DOB

Atopijski dermatitis kod beba i djece

Atopijski dermatitis (neurodermitis, atopijski ekcem) je najčešća dječija kožna bolest. Glavni simptomi atopijskog dermatitisa su upalne promjene kože, suhoća i prateći svrbež.

Atopijski dermatitis je povezan s poremećajem u građi rožnatog sloja kože do kojeg dolazi zbog manjka neophodnih lipida što rezultira oslabljenom zaštitnom funkcijom kožne barijere. Koža stoga pojačano gubi vodu te postaje suha, osjetljiva i sklona iritacijama.

Atopijski dermatitis kod beba

Kod beba se javlja crvenilo, mjehurići, kraste i ljuštenje na gotovo čitavoj površini kože.Koža je izrazito suha, a zbog jakog svrbeža dijete ne spava mirno. Često se može pojaviti i pucanje kože, što može olakšati stafilokoknu infekciju kože.

Promjene se mogu pogoršati kod respiratornih infekcija ili u razdoblju izbijanja zubića, kao i u svim stanjima kada je smanjena otpornost organizma.

Atopijski dermatitis kod djece 

Karakteriziraju ga promjene koje se lokaliziraju na manjem broju mjesta na tijelu nego kod beba. Promjene se uglavnom nalaze na koži pregiba velikih zglobova, laktova i koljena. Kožne promjene nisu više tako vlažne, već suhe i javljaju se u obliku crvenila, suhoće i ljuskanja. Uporan, nesnosan i stalno prisutan svrbež, uzrok je češanja kože, zbog čega ona poprima grubi izgled.

Atopijski dermatitis obično se prvi put javlja između 3. i 6. mjeseca života, odnosno kod polovine oboljele djece bolest počinje do kraja 1. godine života. Kod većine djece simptomi bolesti se povuku do puberteta, ali određeni broj oboljelih ima doživotno tegobe. Značajna je povezanost ove bolesti s alergijskim rinitisom i astmom. Kod oboljelih od atopijskog dermatitisa postoji veća vjerovatnoća od razvoja alergijskog rinitisa ili astme u kasnijoj dobi nego kod zdravih osoba.

Liječenje atopijskog dermatitisa je simptomatsko i osnovni cilj je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež i kontrolisati osip te spriječiti komplikacije u vidu infekcija kože.

Liječenje uključuje odgovarajuću njegu kože primjenom isključivo pH neutralnih sapuna te dobru hidratizaciju kože.

Također je potrebno izbjegavati sve iritirajuće faktore koji mogu dovesti do pogoršanja bolesti. Iritirajući faktori su specifični, stoga je potrebno otkriti koji su to iritansi koji dovode do pogoršanja bolesti kod pojedinog bolesnika.

Kod oboljele djece korisnim se pokazao boravak na moru i kupanje u moru, uz obavezno izbjegavanje dužeg izlaganja sunčevim zrakama.