RECEEPTI

Recept za bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko je idealna zamjena u slučaju da vaše dijete ne podnosi laktozu koja se nalazi u kravljem mlijeku. Ne sadrži ni soju kao ni kazein, mliječni protein koji je po svome hemijskom sastavu sličan glutenu, pa je odličan izbor i za sve osobe koje su alergične na gluten i soju.

Osim toga, bademovo mlijeko je veoma zdravo i ukusno. Bademi su bogati vlaknima, vitaminom E, magnezijem, selenom, manganom, cinkom, kalijem, željezom, fosforom, triptofanom, bakrom i kalcijem.

Nije pogodno za djecu s atipičnim dermatitisom, i djecu mlađu od 2 godine, prije svega zbog niske količine bjelančevina. Institut za istraživanje hrane Ujedinjenog Kraljevstva ustanovio je da fino mljeveni bademi imaju probiotska svojstva, jer mogu unaprijediti zdravlje probavnog sistema povećanjem broja za zdravlje povoljno djelujućih bakterija.

Potrebni sastojci:
1 šolja sirovih badema
5 šolja vode
2 supene kašike meda (radi poboljšanja ukusa)

 
Priprema:
Potopite bademe u hladnu vodu i ostavite ih preko noći da omekšaju (oko 10 sati). Prospite vodu, isperite bademe i stavite ih u blender. Dodajte ostatak vode (2 čaše), te izmiksajte: voda bi trebala postati pastelno bijela. Kako bi uklonili sitnu ljuskicu od badema, mlijeko procijedite kroz sterilnu gazu. Ovako pripremljeno mlijeko zasladite medom.

Mlijeko se ne smije davati dojenčetu kao zamjena za standardno adaptirano mlijeko.