TRUDNICE

Bol u leđima tokom trudnoće

Tokom trudnoće vrlo često se javljaju bolovi u donjem dijelu leđa, pa takve simptome prijavljuje čak 80 posto trudnica. Bol u leđima se ne javlja samo zbog povećane težine bebe, nego i zbog toga što sama promjena oblika tijela sve više opterećuje lumbalni dio kralježnice.

Središte gravitacije ženskog tijela premješta se prema naprijed sa rastom maternice. Mijenjaju se položaj i način kretanja, što predstavlja dodatan napor za kralježnicu i leđa, i rezultira bolovima u tom području. Velike hormonalne promjene koje se odvijaju u ranom stadiju trudnoće,također su jedan od uzroka bolova u leđima.

Postoje dvije osnovne vrste boli u leđima koje se javljaju tokom trudnoće: lumbalna bol koja se javlja na području donjeg dijela leđa i bol stražnjeg dijela zdjelice.

Lumbalna bol podsjeća na bol donjeg dijela leđa koju ste vjerovatno povremeno osjetili i prije trudnoće. Možete imati osjećaj da se bol širi i na područje nogu. Sjedenje ili stajanje duže vrijeme obično pogoršavaju bol, a najintenzivnija je na kraju dana.

Veći broj trudnica osjeća bol na području zdjelice.Možete ju osjetiti duboko unutar stražnjice i bedara. Može biti uzrokovana aktivnostima kao što su hodanje, penjanje po stepenicama, okretanje u krevetu ili podizanje stvari.Položaji u kojima ste savijeni u struku (sjedenje na stolici) mogu bol učiniti još gorom.

Bolna leđa nisu signal za mirovanje u trudnoći. Naprotiv, signal su za promjenu dosadašnjeg načina života i svakodnevnih aktivnosti.

Kako spriječiti pojavu bola?

  • Izbegavajte podizanje teških predmeta i vježbajte redovno. Lagane vježbe umjerenog intenziteta idealne su za trudnoću.
  • Birajte udobnu obuću i odjeću te pazite na pravilno držanje tijela. Također,masaža leđa iznimno dobro olakšava bol i pomaže tonizirati mišiće koji su pod većim opterećenjem nego inače.
  • Dobar san je posebno važan za održavanje zdravlja trudnice.Poželjno je ležanje na lijevoj strani tijela zbog položaja bebe koji ona zauzima u odnosu na unutrašnje organe