TRUDNICE

Promjene s vidom tokom trudnoće

Stručnjaci iz organizacije Prevent Blindness America upozoravaju da su tokom trudnoće mogući problemi sa vidom,te da se trudnice trebaju odmah obratiti doktoru ako primjete bilo kakve promjene u vidu.

Mogući problemi kod trudnica:

Najčešća fiziološka promjena oka tokom trudnoće je povećana pigmentacija kože (tamnija koža) u području oko očiju, što se još zove kao trudnička maska, melasma ili cloasma. Rezultat je povećanih razina hormona estrogena, progesterona i melanocit-stimulirajućeg hormona.

Tokom trudnoće, promjene u nivou hormona mogu uzrokovati male promjene s vidom i obično nisu razlog za zabrinutost. Ipak,trudnice se mogu posavjetovati sa svojim doktorom.

Problem suhih očiju je obično privremen i prestaje nakon porođaja.Kapi za oči koje poboljšavaju vlažnost sigurne su za korištenje tokom trudnoće i dojenja. Ipak,trudnica bi se trebala konsultovati sa doktorom prije upotrebe.

Promjene rožnice i suznog sistema mogu dovesti do intolerancije (nepodnošenja) kontaktnih sočiva.

Migrene uzrokovane hormonalnim promjenama česte su u trudnoći.U slučaju migrene,obavezna je prvo konsultacija sa doktorom o korištenju lijekova.Nikad bez znanja doktora ne uzimajte lijekove u trudnoći.

Postoji veći rizik za pojavu dijabetesa tokom trudnoće

Zamagljen vid može biti znak povećanog nivoa šećera u krvi.Sve žene koje su trudne ili koje planiraju trudnoću,a dijagnosticiran im je dijabetes, trebaju uraditi potpuni pregled kod oftalmologa.

Trudnica može imati zamagljen vid ili primjetiti tačke u vidnom polju,što može biti znak visokog krvnog pritiska. Izrazito visok pritisak,između ostalog,može uzrokovati odvajanje mrežnice oka.

“Žene koje imaju određena oboljenja,poput glaukoma, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa,moraju obavijestiti svoga oftalmologa da su trudne ili planiraju trudnoću,da bi doktor mogao kontrolisati bilo kakve moguće promjene sa vidom,” rekao je Daniel D. Garrett, viši potpredsjednik organizacije Prevent Blindness America.