LIFESTYLEZA MAMEZANIMLJIVOSTI

Cejlonski cimet – začin koji morate imati u svom domu

Cimet se od davnina smatra čudotvornim prirodnim lijekom. On usporava širenje raka, štiti od srčanih bolesti, ima protuupalna svojstva, a odličan je i za gubitak kilograma

Želite li biti zdravi i osjećati se bolje pojedite svaki dan žličicu cimeta. Ovaj začin dobiva od unutarnje kore malog, grmolikog drveta iz porodice lovora i nazivaju ga čudotvornim prirodnim lijekom još od doba starih Egipćana. Postoji nekoliko vrsti cimeta, a najljekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum).

U našim trgovinama najčešće se nalazi kineski cimet koji nije toliko ljekovit kao cejlonski te sadrži supstance koje prema posljednjim znanstvenim istraživanjima u većim količinama mogu izazvati oštećenja jetre.

Ovo je top deset razloga zašto bi trebali jesti cejlonski cimet svaki dan:

1. Pun je antioksidansa koji su nužni našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

2. Ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg holesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile, a povećava razinu dobrog holesterola.

4. Regilira metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu kao i za transport šećera iz krvi u stanice.

5. Snižava razinu šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta djeluje na stanice tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u stanice, ali djeluje sporije nego sam inzulin.

6. Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakterizira progresivan gubitak strukture i funkcija stanica u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

7. Štiti od raka, smanjuje bujanje tumorskih stanica tako da ometa rast krvnih žila u tumorima, a bez njih se ne mogu širiti normalnom brzinom, pokazalo je istraživanje. Znanstvenicima se čini da cimet djeluje toksično na stanice raka i ubija ih.

8. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspješno liječi i infekcije respiratornog trakta uzrokovane gljivicama.

9. Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku koji ubija mikroorganizme i sprječava njihov rast, piše Authority Nutrition.

10. Pomaže u gubitku kilograma, a posebno je učinkovit u kombinaciji s medom. Na primjer, prokuhajte pola žličice cimeta i žličicu meda u malo vode (oko 1,5 dcl). Pola te tekućine popijte ujutro na prazan želudac, a pola prije spavanja. I tako svaki dan.

Napomena: Trudnice ne bi trebale pretjerivati s cimetom (najviše smiju uzimati ½ žličice cimeta na dan), kao ni s eteričnim uljem cimeta, koje može izazvati kontrakcije.