LIFESTYLEZA MAME

Borovnice-male bobice čudesnih ljekovitih moći

Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Zajedno s ostalim bobičastim voćem, pripada porodici Ericaceae. Plodovi ovog grma sazrijevaju u ljeto,te spadaju u vrstu divljeg voća. Borovnice su niskokalorična namirnica, s obzirom da 100 g sadži svega 44 kcal.

Borovnice su bogate ugljikohidratima, kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, natrijem i željezom. Sadrže vitamine C, PP, B 1 i B6.Također, sadrže pantotensku kiselinu i pektine koji otklanjaju toksine u crijevima. Za trudnice su posebno korisne, jer snižavaju nivo glukoze u krvi, stvarajući osjećaj sitosti.

Borovnice su korisne i kod anemije, jer podižu nivo hemoglobina u krvi.Obiluju kalcijem što je veoma bitno za razvoj kostiju kod djeteta, dok je majkama kalcij važan za očuvanje zdravlja zuba, kose i noktiju. Blagotvorno djeluju i na krvožilni sistem u organizmu.Poznato je da su borovnice i čuvar vida.Stoga,ako imate poteškoća s vidom, iskoristite period trajanja berbe.U slučaju da ste prehlađeni, ovaj ukusni plod sadrži antibakterijska i protuupalna svojstva,te pomaže kod simptoma prehlade i gripe. Ako imate dijareju koristite suhe plodove, a u slučaju zatvora preporučuju se svježi plodovi.Muči li vas gastritis, borovnice su i za to lijek.

Konzumirajte borovnice nakon obroka u manjim količinama (veće količine mogu izazvati probleme sa varenjem). Ako bolujete od pankreatitisa ili imate kamen u bubregu, ne preporučuje se upotreba borovnica tokom trudnoće.

Čaj od listova borovnice pomaže kod problema sa kožom: potrebno je uzeti dvije supene kašike suhih listova borovnice, zaliti kipućom vodom i ostaviti oko sat vremena. Koristiti kao oblogu kod dermatitisa, ekcema, alergijskih reakcija, opekotina i posjekotina.

Borovnice treba oprati neposredno prije upotrebe, a čuvaju se u frižideru u zatvorenoj posudi (do tri dana).