BEBE

Je li bebi hladno?

Ako ste tek postali roditelj, vjerovatno se pitate kako obući dijete, a da mu pritom ne bude previše vruće ili hladno.

Bebu, nakon što prođe fazu adaptacije na vanjski svijet, treba oblačiti slojevito:u pamučni bodi te majicu i hlačice ili jednodijelno odijelo, a pri ruci može biti i lagan,prozračan pokrivač. Ako je temperatura niža, možete dodati još jedan sloj odjeće.

Temperatura prostorije u kojoj beba boravi i spava treba da iznosi oko 20-22° C, uz dovoljnu vlažnost zraka od 50 do 60%. Tokom kupanja,u prostoriji treba biti koji stepen više.

Budući da bebi lako može postati previše vruće ili hladno, donosimo nekoliko savjeta:

Doktori savjetuju da bebe trebaju jedan sloj odjeće više nego odrasla osoba.

Toplinu bebe nemojte provjeravati samo po njenim ručicama ili nožicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tijela, budući da beba još nema potpuno razvijen centar za termoregulaciju.

Je li djetetu prevruće ili hladno možete vrlo jednostavno provjeriti dodirom kože djeteta (stražnji dio vrata, trup). Ako je koža topla – dijete je dovoljno obučeno.

Kod izbora odjeće za bebe, najvažnije je da bude od prirodnih materijala, lagana i odgovarajuće veličine. Tkanine od prirodnih materijala (pamuk) omogućavaju koži da diše. Ljeti uvijek birajte svjetlije boje jer manje privlače toplinu od tamnijih.

Imajte na umu da je dječija soba hladnija noću nego danju te da se metabolizam usporava za vrijeme spavanja, pa budite spremni upotrijebiti i dodatne pokrivače. Ali,svakako probajte izbjeći čestu pogrešku pretjerano toplog oblačenja djeteta.

Ako beba mirno spava onda je to vjerovatno znak da je bebi dovoljno toplo.Beba kojoj je prevruće znoji se i nemirno spava, pokušavajući se otkriti.

vodič kroz život bebe

 

Profesor s Medicinskog fakulteta u Konyi, Rahmi Ors istakao je da su novorođenčad veoma osjetljiva i da se s njima mora pažljivo postupati, naglasivši da postoji niz grešaka koje mnogi roditelji čine, a koje mogu imati veoma opasne posljedice po zdravlje djeteta.

 

Jedna od tih pogreški vezana je za pretjerano utopljavanje djece prekomjernom odjećom. On tvrdi da je riječ o velikoj grešci i upozorava na posljedice, dodajući da se djetetu mora osigurati isključivo sobna temperatura.

“Djeca koja se prekomjerno obuku izložena su riziku gubljenja tečnosti u organizmu. To može imati i negativne posljedice po rad bubrega djeteta, pa čak može dovesti i do tragičnih posljedica. Naglo zagrijavanje organizma povećava i neke materije u krvi, a to također može negativno uticati na zdravlje organizma. Prekomjerna toplota nije ništa manje opasna od hladnoće i to svi trebaju imati na umu. Bitno je čuvati tjelesnu toplotu, ali i ne pretjerivati u poduzetim mjerama”, upozorava Ors.

Ors također upozorava roditelje da svoju djecu pretjerano ne utopljavaju niti kada spavaju, jer time će ugroziti i kvalitet sna samog djeteta.