VIJESTI

Kada se mogu primijetiti prvi znakovi autizma?

Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 110 beba, otkriva da se prvi znakovi autizma mogu primijetiti već u prva 2 mjeseca bebina života.

“Otkrili smo da se znakovi autizma mogu primijetiti i mjeriti već u prvim mjesecima bebinog života”,izjavio je voditelj istraživanja prof.Warren Jones. Rezultati ovog istraživanja su važni za bolje razumijevanje autizma,ali i za razvijanje preciznije terapije. Naime, terapija za autizam ima najbolji učinak ako se primjenjuje kada je djetetov mozak još uvijek u ranom razvoju. Djeca, koja pate od autizma, u prvim mjesecima života pokazuju smanjen interes za promatranje očiju ljudi koji ih okružuju,prenosi WebMD.

Prethodna istraživanja su pokazala da je izbjegavanje očnog kontakta jedan od simptoma autizma,a ovo istraživanje pokazuje da se ovaj simptom može primijetiti već u prvim mjesecima života. Naučnici još uvijek nisu sigurni hoće li rezultati ovog istraživanja pomoći u određivanju preciznije terapije,ali uvjereni su da će ranije otkrivanje autizma omogućiti raniju intervenciju. Naučnici ističu da simptomi autizma postaju izraženiji nakon dobi od 2 godine. Nakon što se provede ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika,naučnici će sa sigurnošću moći utvrditi mogu li se prvi pokazatelji autizma primijetiti u tako ranoj dobi, što će biti naročito učinkovito za djecu koja imaju povećan rizik od nastanka autizma.