TRUDNICE

Zanimljive činjenice o trudnoći

Proučite zašto trudnice pate od jutarnjih mučnina tokom prva tri mjeseca, kako beba postaje ovisna o soli, čini li čokolada bebe mirnijima, može li oblik trbuha i grudi sugerirati spol djeteta te zašto je važno provesti uz bebu prvi sat nakon poroda.

Ne postoji poglavlje ljudskog života koje privlači više znatiželje i divljenja od trudnoće. Od trenutka kada žena objavi da je trudna, izložena je svim vrstama spekulacija, poslovica, teorija i bapskih priča o bebama i porodu, piše Daily Mail.

Znači li visoki trbuh da nosite dječaka i mogu li jutarnje mučnine biti znak zdrave trudnoće?
U knjizi koju je napisala tokom svoje trudnoće, novinarka Jena Pincott istražila je najnovije medicinske teze o trudnoći.

1. Forma vašeg trbuha ne može otkriti spol djeteta
Stara izreka kaže da će žena s visokim, širokim trbuhom roditi dječaka, dok žena s niskim trbuhom nosi djevojčicu. Ipak, vaše grudi puno preciznije prognoziraju djetetov spol. Žene koje nose djevojčice razvit će veće grudi tokom trudnoće nego žene koje nose dječake (njihovo se poprsje povećava u prosjeku za osam centimetara u usporedbi s 6,3 centimetra kod žena koje nose dječake). Naime, muški fetus proizvodi više hormona testosterona i troši više majčine energije što utječe na manji rast poprsja.

2. Da, jutarnje mučnine su dobra stvar
Jedan od paradoksa trudnoće je da nam je često nezdrava hrana neodoljiva, a zdrava izaziva mučninu. Ništa od toga nema smisla sve dok ne shvatimo kako lijepe i zdrave namirnice mogu naškoditi fetusu.
Za vrijeme trudnoće žene teško podnose meso, sireve i zeleno povrće. Tako zapravo tijelo brani sebe i fetus od bakterija i virusa koji vrebaju iz tih namirnica. Jutarnje mučnine su prevencija od trovanja. Najbolji način na koji evolucija može braniti embrij je da ograniči majčinu izloženost toksinima izazivajući mučnine, povraćanje,odbojnost prema hrani i mirisima. Ova teorija o zaštiti embrija najpopularnije je objašnjenje zašto čak 75 posto trudnica pati od mučnina i povraća u prvom tromjesečju. Japan, čija se kuhinja bazira na sirovim plodovima mora koji spadaju u grupu namirnica s najviše potencijalnih toksina, bilježi najvišu stopu jutarnjih mučnina na svijetu.

3. Ali jutarnje mučnine čine bebu ovisnom o soli
Bebin ukus za hranu razvija se još u maternici no njegova ovisnost o soli ovisi o jačini jutarnjih mučnina. Što su jutarnje mučnine češće, to majka više gubi minerale i tekućinu, pa fetus taj nedostatak nadomjesti željom za soli, tvrde stručnjaci.

4. Muškarci s braćom najčešće imaju sinove
Muškarci s više braće nego sestara imaju veću vjerovatnoću da će dobiti sinove, utvrdilo je istraživanje na Univezitetu Newcastle. Muškarci imaju gen koji određuje spol djeteta,ali kod svakog petog djeteta sklonost prema muškim genima je jača pa se najvjerovatnije zbog toga rađa više dječaka nego djevojčica.

5. Trudovi počinju u večernjim satima
Mnoge studije pokazuju da trudovi najčešće kreću između ponoći i četiri sata. Noću su na vrhuncu hormoni estriol i oksitocin koji kod trudnica utječu na kontrakcije i rastezanje maternice. Evolucijski psiholozi sugeriraju da je razlog što trudovi najčešće počinju noću u tome što smo tada najsigurniji, najmirniji i najmanje rastreseni.

6. Prve minute nakon poroda su najvažnije
U mnogim savremenim bolnicama, novorođenčad se izolira od svojih majki odmah nakon rođenja.Ali,mnoge studije pokazuju da je taj sat ključan za bebino zdravlje, emocionalni razvoj i povezivanje s majkom. Istraživanja su potvrdila da su se majke, koje su nakon poroda držale dijete u naručju oko sat vremena,bolje povezale s njime, a to im je olakšalo i laktaciju.

7.Čokolada u trudnoći blagotvorno djeluje na dijete
Ženama ne treba izgovor da jedu čokoladu, ali prema jednoj finskoj studiji, čokolada je dobra za fetus. Čokolada potiče endorfine u mozgu pa trudnica proizvodi manje hormona stresa koji mogu utjecati na temperament vašeg nerođenog djeteta.

8. Sinovi liče na majke…
Sinovi su, u većini slučajeva, najsličniji majkama. Djevojčice imaju kromosom X od majke i kromosom x od oca, a dječaci imaju kromosom X od majke i kromosom Y od oca. Kromosom X je veći od Y i ima više gena, pa su tako djevojčice podjednako slične i jednom i drugom roditelju, dok su dječaci sličniji majci zato što je njihov kromosom prevladao.

9. Da, boja bebinih očiju se mijenja
Mnogi su djeca rođena plavooka, no mali će postotak imati tu boju očiju. Razlog je razina melanina, pigmenta u šarenici oka, koja je niska kod rođenja. Beba s malo melanina imat će plave ili tamnosive oči. Novorođenče s visokom razinom melanina imat će crne ili smeđe oči. Bebe proizvode veće količine melanina kroz prvu godinu života, a oko prvog rođendana boja očiju se stabilizira. Geni koji određuju količinu i vrstu melanina određuju bebinu konačnu boju očiju.

10. Uz tepanje djeca brže uče
Većina će se žena nakon poroda bebi obraćati tepanjem. Iako svima ostalima to može zvučati besmisleno, postoji objašnjenje: djeca izložena takvom govoru jezik uče brže, lakše i razvijaju širi vokabular, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Child Language.
Istraživanja su potvrdila i da djeca, kojoj su majke pričale dok su još bili u trbuhu, brže i lakše učila jezike u kasnijem životu.

11. Istina o trudnim očevima
Većina očeva koji očekuju bebu ima barem jedan simptom svoje partnerice: promjene raspoloženja, mučnine, umor, apetit, odbojnost prema određenim mirisima i debljanje. Moderna znanost to povezuje s prolaktinom, hormonom povezanim s trudnoćom. Prolaktin se nalazi kod oba spola, ali njegova razina raste kod žene u trudnoći, zbog čega se usporava metabolizam, što rezultira debljanjem, izoštravanjem osjetila i poticanjem vezivanja. Kanadski su psiholozi u jednoj studiji dokazali da razina prolaktina raste i kod očeva koji očekuju dijete.