SAVJETIUncategorizedVRTIĆKA DOB

Kako predškolarca naučiti abecedu

Da li je vaš predškolarac spreman naučiti abecedu? Ako je tako, ovaj članak je za vas! Prepun aktivnostima za prepoznavanja slova dizajniranih da vam pomognu kako predškolarca naučiti abecedu, ovaj članak sadrži dovoljno zabave da vaše dijete mjesecima bude zauzeto!

U nastavku čitajte kako biste otkrili više o ovoj vrijednoj vještini početnog čitanja za malu djecu.

Šta je prepoznavanje slova?

Prepoznavanje slova – poznato i kao prepoznavanje abecede – je sposobnost:

  • razlikovati 30 slova abecede
  • izgovoriti ime slova
Foto: https://www.igrajucirasti.ba/

Ako vaše dijete već zna pjesmicu abecede, to je sjajan početak! Ali ima tu mnogo više od prepoznavanju slova nego što mogu otpjevati abecedu. Ono što želite da postignete je da vaše dijete može odabrati pojedinačna slova i imenovati ih.

Prednosti učenja imena slova

Djeca koja znaju imena slova imaju tri glavne prednosti:

  • Djeca koja znaju imena slova mnogo lakše će naučiti zvukove slova. Nasuprot tome, djeca koja ne znaju imena slova često imaju ogromne poteškoće u učenju zvukova ovih slova.
  • Djeca koja lako mogu imenovati slova abecede lakše uče da čitaju.
  • Kako uče imena slova, djeca su sklonija da otkriju više o slovima i riječima oko njih.

Dakle, znate da je poučavanje imena slova važno, ali sada se možda pitate…

Da li bi prvo trebalo naučiti velika ili mala slova?

Razvojnim putem biće lakše da vaše dijete prvo nauči velika slova. To je zato što je vizualni oblik velikih slova jasniji. Pogledajte ovaj red velikih slova:

A B C Č Ć D DŽ Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Jedina slova koja se mogu prebaciti i zamijeniti s drugim slovom su E / F ili U / V.

Sada pogledajte ovaj red malih slova:

a b c č ć d dž đ e f g h i j k l lj m n nj o p r s š t u v z ž

S malim slovima postoji nekoliko pari slova koji se mogu okrenuti.

Zato preporučujem da počnete sa “lakšim” velikim slovima.

Ali šta je sa činjenicom da je većina teksta sačinjena malim slovima? Uostalom, ova rečenica ima 61 slovo, a samo je jedno od njih veliko slovo. Nije li to valjan razlog da djeca prvo nauče mala slova?

Činjenica je da će vaš predškolarac naučiti sva slova – velika i mala slova – prije nego što nauči čitati. Pa zašto ne početi s oblikom slova koji je najlakše naučiti?

Iskreno, nije presudno. Ako prvo želite naučiti mala slova, to je u redu. Samo budite svjesni da neka djeca miješaju spomenuta slova. (I evo pomoći ako vaše dijete već preokreće slična slova kao što su “b” i “d”.) Najvažnije je da vaše dijete ima ugodan uvod u abecedu i da može sa pouzdanjem prepoznati slova.

Evo nekoliko aktivnosti za prepoznavanja slova koje možete koristiti uz Edukativne kartice:

 Učimo slovo po slovo – Montessori metoda

Ukoliko ste istraživali načine kojima dijete možete naučiti prva slova, sigurno ste u nekom trenutku naišli na Montessori metodu. Ona se zasniva na lekcijama u tri koraka. Više o lekciji u tri koraka pročitajte u našem članku 5 Vježbi za razvoj govora i bogaćenje rječnika

Sastavljamo Abecedu: A B C, Č Ć D… 

Važno je da djeca savladaju pravilan redoslijed slova u abecedi, međutim gotovo isto toliko važno je ne preopteretiti ih cijelom abecedom odjednom. Za učenje redoslijeda slova u abecedi radite vježbe u kojima postavite 3 slova koja dijete mora pravilno poredati.

Primjer: Postavite slova A C B , K J I, S R Š i slično.

U višim nivoima stavite početak abecede – kartu sa slovom A, zatim napravite prazan prostor te ostavite neko slovo iz sredine (npr. M) pa opet prazan prostor i na kraju slovo Ž. Kao i uvijek, ne prezajte od toga da pomognete djetetu ukoliko je to potrebno. Ne gledajte na to kao na medvjeđu uslugu, već kao ohrabrenje. 

Pratite koja slova je vaše dijete naučilo

Kada djete podučavate slovima, obavezno stižite do kraja abecede. To se može činiti očiglednim, ali mala djeca često ne savladaju posljednjih nekoliko slova. Budite sigurni da vaše dijete poznaje T, U, V baš kao i A, B i C!

Da biste lakše pratili koja su slova naučena, možete koristiti poster abecedu i pratiti vaš napredak. Postavite je na zid frižidera ili neke metalne površine, zatim uzmite magnet i stavite ga na slovo koje danas vježbate.

Sve didaktičke igračke možete naručiti putem internet trgovine, također ih možete pronaći na policama i izlozima knjižara Svjetlost, Alfa i BuyBook, trgovinama Master Kids, Mercator, dm drogerie markt i mnogi drugi.

Izvor: https://www.igrajucirasti.ba/