BEBE

Vodič kroz život bebe: Drugi mjesec

U narednom periodu predstavit ćemo vam vodič kroz život bebe. Pratit ćemo promjene koje doživljavaju kroz rast i razvoj iz mjeseca u mjesec. Već smo pisali o prvim danima bebe a sada objavljujemo vodič kroz život bebe uzrasta od dva mjeseca.

Beba uzrasta od dva mjeseca je već obavila svoj prvi pregled kod doktora, dobila kombinovanu vakcinu DTaP-IPV-Hib (prva doza vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dječije paralize, prva doza vakcine protiv hemofilusa influence B) i sasvim lijepo upoznala svoje roditelje.

U drugom mjesecu počinje aktivni socijalni kontakt bebe s okolinom. Ona bolje vidi, povezuje glas i lice, razlikuje glasove i predmete. Igra se vlastitim rukama i stvara sliku o svome tijelu te može iskazati je li zadovoljna ili nije. Kad prepozna roditelja, pokazuje zadovoljstvo smijući se i mašući rukama.

Vaša beba počinje odizati glavicu i gugutati. Prati neki predmet koji se kreće u luku od 180 stepeni iznad njenog lica. Postupno uspijeva kontrolisati svoje tijelo. Polegnuta na stomak, beba može podići svoju glavicu,držeći nos i usta tako da može slobodno disati. Ako dodirnete bebinu ručicu zvečkom vaša beba će prema njoj ispružiti svoju ručicu. Ovo je prva faza učenja kada uspijeva nešto držati. U drugom mjesecu bi bilo idealno početi sa vježbicama motoričke stimulacije. Kako i koliko treba vježbati najbolje je posavjetovati se sa pedijatrom.

Beba ostaje budna duže vrijeme između hranjenja i obično je duže budna navečer. Možete očekivati da će beba još uvijek dio vremena koji je budna provesti plačući. Naravno,nisu sva djeca ista pa i vaša beba može plakati veoma malo, ali prosječno djeca obično plaču dva ili tri sata dnevno i to najviše navečer. Veoma često to se povezuje sa kolikama. Nije poznato zašto se javljaju kolike ali ako se pojave, obično počinju unutar prve tri sedmice od rođenja i traju sve do tri mjeseca.

Broj obroka u ovom uzrastu je obično 6, jer beba spontano sama izbaci jedan noćni podoj. Kod zdrave bebe, očekuje se da u prvom i drugom mjesecu napreduje od 600 do 1200 grama. Teško je procijeniti koliki obroci su potrebni bebama pojedinačno,te je najbolje da roditelji prate potrebe svoga djeteta.

 

Foto: www.freepik.com (cookie studio)