TRUDNICE

Krvarenje u ranoj trudnoći: Koji su uzroci i kako se liječi?

Krvarenje u ranoj trudnoći ubraja se u najčešće razloge učestalih pregleda trudnica početkom trudnoće.

Prema dostupnim podacima, 20 do 40% trudnica u prvom tromjesečju dolazi na pregled sa znakovima krvarenja. Srećom, u 50% slučajeva radi se o fiziološkom krvarenju kao posljedici implantacije kod urednih intrauterinih trudnoća sa živim plodom.

Krvarenje u ranoj trudnoći u 30 do 50% događa se kao posljedica pobačaja zbog nepravilnog razvoja ploda. Odnosno, radi se o trudnoćama bez pozitivne srčane aktivnosti kao što su  Missed abortion i Blighted ovum.

Rijedak (1-2%), ali životno važan uzrok  krvarenja je ektopična trudnoća. Iznimno ga je važno na vrijeme prepoznati jer može biti razlogom ozbiljnih komplikacija, a u najgorem slučaju može dovesti i do smrti žene.

Rijetki razlozi krvarenja u ranoj trudnoći kod manje od 1% slučajeva, a na koje ne smijemo zaboraviti su promjene vrata maternice i rodnice (polip, maligne displazije, infekcija) i gestacijska trofoblastična bolest.

Kako izgleda pregled trudnica koje imaju krvarenje u ranoj trudnoći

Pregledom u spekulima procjenjuje se obilnost krvarenja, kao i postojanje patoloških promjena u vratu maternice i rodnici koje mogu biti uzrok krvarenja. Bimanualnim pregledom doktor utvrđuje veličinu maternice, prohodnost vrata maternice, kao i osjetljivost vrata maternice na pomicanje.

Pretrage kod krvarenja u ranoj trudnoći

Klasične metode pregleda nadopunjunju se modernim pretragama, poput ultrazvuka i određivanja serumskog BHCG-a, koje se danas smatraju zlatnim standardom neizostavnim za postavljanje dijagnoze uzroka krvarenja.  Trudnicama se odmah određuje krvna grupa i Rh faktor, radi potrebe za pravovremenom imunoprofilaksom kod Rh negativnih pacijentica.

Liječenje krvarenja u ranoj trudnoći

Liječenje ovisi o uzroku, vitalnosti i lokaciji trudnoće.

Implantacijska krvarenja kod urednih intrauterinih trudnoća liječe se ekspektativno, uz preporuku mirovanja, apstinencije od odnosa te uz ev. ordiniranje progesterona, lokalno ili peroralno.

Ukoliko se radi o patološkim trudnoćama s nevitalnim plodom liječenje također može biti ekspektativno, uz pravovremeni nadzor doktora, u periodu kraćem od dvije sedmice do maksimalno 8. sedmica trudnoće i uz kontinuirano praćenje vrijednosti BHCG-a. Hirurška evakuacija ploda ili kiretaža je metoda izbora kod pacijentica sa obilnim krvarenjem i mogučnošću sepse.

Prema navedenome, najveći postotak krvarenja u ranoj trudnoći nema negativnog utjecaja na tok trudnoće ili zdravlje trudnice. No svako krvarenje koje se pojavi u ranoj trudnoći treba razjasniti do kraja javljajući se na ginekološki pregled. Na taj način će se pravovremeno prevenirati pojava anksioznosti koja se  javlja saznanjem da možda nešto nije u redu s trudnoćom, a i na vrijeme prepoznati i liječiti ozbiljne komplikacije ranog krvarenja.

Izvor:Adiva.hr