TRUDNICE

Zašto je dobro jesti lubenicu u trudnoći?

Lubenica je niskokalorična namirnica – energetska vrijednost 100 grama ploda iznosi samo 30 kalorija. Ali zato obiluje vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i vlaknima, zbog čega ima visoku nutritivnu vrijednost. Može brzo osigurati energiju, jer skoro sve kalorije potječu iz ugljikohidrata.

Ima prirodne voćne šećere, koji mogu zadovoljiti želju za slatkim, čak i povećanu, što omogućava nutrijente za vaše tijelo bez praznih kalorija. Većina šećera u njoj su u obliku fruktoze i glukoze, koje tijelo može vrlo brzo apsorbirati i iskoristi kao izvor energije.

Izvor vitamina, minerala, antioksidanasa

Lubenica je bogata beta-karotenom, koji se procesom metabolizma razgrađuje u vitamin A, kao i vitaminom C i E. To su važni antioksidansi, koji spriječavaju oštećenja izazvana djelovanjem slobodnih radikala. Lubenica ima i višu koncentraciju likopena – moćnog antioksidansa, od bilo kojeg sviježeg voća ili povrća. Takođe obiluje vitaminima grupe B, posebno vitaminom B6, koji pomaže u očuvanju imuniteta, pravilno funkcioniranje hormona i živčanog sistema, ima značajnu ulogu u proizvodnji antitijela, a neophodan je i za metabolizam. Bogata je i mineralima: sadrži kalij, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, željezo, selen, cink i bakar. Sve te hranljive materije su posebno važne tokom trudnoće, jer pomažu održavanje normalnog tjelesnog funkcioniranja.

Brojne koristi i za bebu

Trudnice bi trebale što češće jesti lubenicu, ne samo da svom tijelu osiguraju nutrijente, već i da njima opskrbe fetus. Vitamini A, C i B6, kao i minerali kalij i magnezij, od vitalnog su značaja za razvoj vaše bebe, njezinih kostiju,vida,mozga,živčanog i imunološkog sistema, i još mnogo toga. Također, unos likopena je važan i za rast bebe u vašem trbuhu.

Za bolju krvnu sliku

Lubenica sadrži željezo u istoj količini kao i špinat. To je od posebne važnosti za buduće mame, jer je organizmu potrebno više tog elementa nego inače – radi opskrbe posteljice i ploda. Velika količina vitamina C prisutna u lubenici omogućava bolju apsorpciju željeza, odnosno njegovo iskorištavanje. Pored toga, u lubenici ima bakra, koji pomaže u formiranju eritrocita. Zbog tih odlika, konzumiranje lubenice može pomoći čak i u slučaju blaže anemije (slabokrvnosti)!

Kada je potreban oprez?

Plod lubenice ne izaziva alergije, tako da je siguran za prehranu trudnica. Oprez je potreban jedino kod onih koje imaju neko bubrežno oboljenje (naročito ako je smanjeno izlučivanje urina) ili dijabetes. Ali, iako lubenica ima veliki glikemijski indeks (koji označava sposobnost hrane da povisi razinu šećera u krvi), ona sadrži i do 95 posto vode, pa liječnici dozvoljavaju do 190 grama u jednom obroku. U svakom slučaju, ako imate neki od spomenutih zdravstvenih problema, neophodno je posavjetovati se s vašim liječnikom.

 

Izvor: Yumama

Photo:freepik.com