SAVJETI

Treba li prati i dezinficirati ambalažu i namirnice po povratku iz trgovine?

Trenutno nema dokaza da se koronavirus prenosi putem prehrambenih namirnica smatra Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog univerziteta Rutgers, piše portal Science Alert.

Trebam li uistinu dezinficirati svaku kutiju i sve vrećice iz trgovine pojedinačno?

Schaffner smatra da ni taj savjet nije naučno utemeljen. Predlaže da ako strahujete da je ambalaža kontaminirana, operete ruke i/ili ih dezinficirate prije početka konzumacije bilo koje hrane koju izvadite iz kutija ili vrećica.

Pranje svježih proizvoda sapunom?

Sapun se apsolutno ne smije koristiti za pranje hrane jer nije namijenjen pranju prehrambenih namirnica. Ako se proguta, sapun može izazvati mučninu i povraćanje.

U skladu s trenutnim preporukama naučnika, uključujući i američki FDA, svježe voće i povrće prije konzumiranja treba dobro oprati u hladnoj vodi.

Kolika opasnost vreba od vrećica za višekratnu upotrebu?

Mnogi ljudi koriste vrećice za višekratnu upotrebu kao odgovoran izbor. I kad ne vlada pandemija, njih treba redovno prati.

I premda je u teoriji moguće da se na vrećici za višekratnu upotrebu ”pokupe” mikrobi dok ste u trgovini (uključujući i koronavirus), najveća prijetnja s kojom se suočava bilo ko u trgovini je osoba zaražena covidom-19.

Pošto sve namirnice pospremite u frižider ili u kuhinjske ormariće, operite ruke.

Na koji način mogu smanjiti opasnost od zaraze prilikom kupnje namirnica?

Mnoge trgovine prehrambenim proizvodima nude sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu. Neke nude i dezinfekciju košarica i kolica za kupnju. Kupci to trebaju iskoristiti ako im je dostupno u njima najbližoj trgovini.

Schaffner savjetuje da se napravi popis potrebnih namirnica i ostalih potrepština, što će olakšati brzo i učinkovito kretanje trgovinom.

Ponavlja da u trgovini treba držati međusobni razmak od oko dva metra, a ako je sredstvo za dezinfekciju dostupno i na izlazu, treba ga ponovno upotrijebiti.

O ovoj temi jučer je u programu N1 televizije govorio i Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Dezinficijensi su moćno oružje. Antiseptici i dezinficijensi su nam pomogli suzbiti mnoge bolesti. Međutim, špricanje svega i svačega dovodi do situacije da uništavamo korisne bakterije i uništavamo okoliš. Potencijalno stvaramo superbakterije otporne na dezinficijense. Zato oprezno s njima. Građanima savjetujem da kad donesu namirnice koje nisu slagane u rukavicama, neka ih operu. Tako će se teško prenijeti. Ono što donesete iz trgovine, što se termički obrađuje, nećete tako prenijeti bolest, virus se razgrađuje na 70 stepeni. Poslije diranja nečega što je dirao neko drugi treba oprati ruke. Špricanje u trgovinama je nemoguće iza svakog korisnika, naprimjer kolica. Puno je bolja mjera prati ruke”, rekao je Capak.