TRUDNICE

Zašto je kivi dobar za trudnice?

Kivi je mnogima omiljeni izbor zbog svog jedinstvenog i divnog ukusa. Pun je vitamina C i odličan za zdravlje, posebno za trudnice. Evo i zašto.

Svaka trudnica bez sumnje želi povećati unos voća i povrća u ovom posebnom periodu. Da li je kivi dobar izbor u trudnoći i koje su prednosti?

Osim ako niste alergični na ovo voće, dobra vijest je da je kivi siguran za konzumiranje u trudnoći i da je prepun brojnim nutrijentima koji su trudnicama potrebni. Zapravo, kivi ima mnogo dobrobiti kao što je pomoć kod zatvora, a također je odličan izvor vitamina C. 

Prednosti unosa kivija tokom trudnoće

Brojne su prednosti unosa kivija tokom trudnoće!

Kivi je izvrstan izvor vitamina C. Pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C jer upravo ovaj vitamin može pomoći u sprječavanju anemije. Vjeruje se da je to zato što vitamin C ide ruku pod ruku s pomaganjem u apsorpciji željeza. Konzumacija premale i prevelike količine vitamina C povezana je s urođenim malformacijama. Vitamin C je važan za razvoj zuba i kostiju vaše bebe dok pomaže u stvaranju vlastitog imuniteta, stvaranju kolagena i zacjeljivanju rana.

Kivi je također dobar izvor vitamina K koji je povezan s razvojem kostiju i stvaranjem proteina u jetri dok ste trudni. Konzumacija premale količine ovog vitamina povezana je s krvarenjem, što je posebno zabilježeno kod novorođenčadi.

Kivi sadrži folat.Tokom trudnoće vjeruje se da folat pomaže u zaštiti od prijevremenog poroda. Folat također može smanjiti rizik od anomalija kao što su urođene srčane mane, dok također pomaže u održavanju funkcije stanica i pravilnog rasta tkiva.

Porcija kivija od 100 grama sadrži 83,1 grama vode. Količina vode koju trebate popiti povećava se tokom trudnoće, a vodenasto voće poput kivija pomaže u tome. Unos dovoljne količine vode može biti izazov za neke trudnice a hrana bogata vodom odličan je način da u svoju prehranu unesete više tekućine.

Neke žene pate od visokog krvnog pritiska tokom trudnoće. Hronični visoki krvni pritisak može smanjiti broj hranjivih tvari i kisika koji dolaze do vaše bebe, što je povezano s niskom porođajnom težinom.

Jedno je istraživanje pokazalo da u usporedbi s konzumiranjem jedne jabuke dnevno, konzumiranje tri kivija dnevno ima bolji učinak na snižavanje krvnog pritiska.

Ako imate visok krvni pritisak, obavezno prvo razgovarajte sa svojim doktorom o metodama liječenja.

Photo:freepik.com