BEBEŠKOLARCIVRTIĆKA DOB

Sve što roditelji trebaju znati o mliječnim zubima

Piše: Dr. stomatologije Iva Ljiljić

Nicanje

Nicanje prvog mliječnog zuba kod bebe je poseban trenutak za roditelje, jedan od onih “prvih” događaja. Početak nicanja zubi se veže za period oko 6.mjeseca života, ali je to individualno. Odstupanja od nekoliko mjeseci nisu razlog za brigu.

Često je nicanje praćeno neugodnim simptomima, kao što su nesanica, nemir, plač, gubitak apetita, prekomjerno griženje predmeta, prekomjerno lučenje pljuvačke itd. Značajno povišena tjelesna temperatura kod bebe se ne povezuje s nicanjem zubi, već može biti simptom nekog drugog zdravstvenog problema, koji se događa istovremeno.

Kako bi ovaj period bio što manje stresan, preporučuje se masaža desni silikonskim prstenovima, mekanim četkicama za zube ili čak hladnim predmetima. Nježan dodir, zagrljaji, pjevanje, igra i posebna posvećenost, odvlače pažnju djeteta od nelagode koju osjeća i djeluju umirujuće. Strpljenje i podrška roditelja su važni u ovom periodu, koji, srećom, traje samo nekoliko dana.

Zašto su važni mliječni zubi?

Mliječni zubi su privremeni, međutim, jednako su važni djeci, kao što su trajni zubi važni odraslima. Nepravedno su zanemareni, iako posljednji mliječni zub bude zamijenjen trajnim tek oko 12. godine! Kroz cijelo djetinjstvo omogućavaju djetetu ishranu, govor, osmijeh, lijep izgled, socijalizaciju. Posebno su važni za pravilan rast i razvoj vilica, pravilno nicanje trajnih zubi i prevenciju ortodontskih nepravilnosti.

Rani dječiji karijes

Karijes može nastati brzo po nicanju prvog mliječnog zuba. Najteži oblik je rani dječiji karijes koji zahvata sve ili gotovo sve mliječne zube, brzo napreduje i dovodi do njihovog prijevremenog gubitka. Povezan je sa izostankom oralne higijene i učestalim uzimanjem ugljikohidrata, posebno hranjenjem zašećerenim sadržajem iz bočice. Posljedice mogu biti jaki bolovi i oticanje, zbog čega dijete ne može jesti ni spavati, može zaostajati u rastu i razvoju, često izostaje iz vrtića i škole, ne može pravilno izgovarati riječi. Karijes može biti i uzrok zadirkivanja među vršnjacima, što narušava samopouzdanje djeteta.

Prevencija

Najbolji savjet stomatologa je da se sa preventivnim mjerama počne i prije nicanja prvog mliječnog zuba. Nakon svakog obroka treba prebrisati desni i zube čistom gazom, a postepeno, kad iznikne veći broj zuba, početi koristiti i četkicu i pastu. Preporučuje se četkanje dva puta dnevno, u trajanju 2-3 minute, dječijom četkicom sa malom glavom i mekanim vlaknima. Pasta za zube sa sadržajem fluorida i do 1000 ppm je sigurna za upotrebu kad smo sigurni da dijete neće progutati pastu, a pruža odličnu dodatnu zaštitu.

Važno je napomenuti da dijete predškolskog uzrasta još nema dobro razvijene manuelne vještine, pa roditelj mora nadzirati četkanje, i pomoći kod teško dostupnih zubnih površina. U kontroli četkanja su korisni plak indikatori – boje za plak, koje preoboje loše očetkana mjesta, pa će se dijete više potruditi da ukloni boju.

Osim besprijekorne i redovne oralne higijene, za zdrave zube je važna i pravilna ishrana. U tom smislu, treba izbjegavati konzumaciju slatkiša, grickalica, umjetnih i gaziranih sokova, posebno u međuobrocima. Ove namirnice nemaju značajnu nutritivnu vrijednost i štetne su za zube, kao i za cjelokupno zdravlje.

Ako i sam roditelj ima dobre oralno-higijenske i prehrambene navike, dijete će ih lako usvojiti i zadržati tokom cijelog života. Ako roditelj brine o svom oralnom zdravlju, i redovno odlazi stomatologu na kontrolne preglede, i dijete će rado slijediti taj primjer. Prvi pregled treba planirati već oko prvog rođendana, gdje će stomatolog dodatno educirati i motivisati roditelje, dati korisne savjete. Redovni kontrolni pregledi su važni kako bi se na vrijeme uključila dodatna prevencija i kako bi se pratio redoslijed nicanja zubi, i rast i razvoj djeteta.

Zaključak

Uz malo više posvećenosti i truda, moguće je spriječiti karijes i prijevremeni gubitak mliječnih zubi.

Naša djeca zaslužuju zdravlje, sreću i život ispunjen osmijesima!

Autor:

Iva Ljiljić je doktorica dentalne medicine iz Sarajeva. Nakon završene Opće-realne gimnazije, 2013.godine upisuje Stomatološki fakultet sa klinikama Univerziteta u Sarajevu. U toku studija je bila posvećena naučno-istraživačkom radu i volonterskim projektima iz oblasti dječije i preventivne stomatologije. Diplomirala je 2019.godine sa posebnom nagradom za izuzetan uspjeh u toku studija – Srebrena značka. Zaposlena je u jednoj privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Sarajevu, a u slobodno vrijeme se bavi pisanjem članaka o stomatološkim temama.

Autorica je bloga Zubić Iva www.zubiciva.com, preko kojeg nastoji podići svijest o značaju oralnog zdravlja.