TRUDNICE

Kivi i ananas u trudnoći

Kivi je jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidansa i sadrži vitamin C, i to u većoj količini od naranče. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E.

Ananas je tropska biljka otporna na sušu i sadrži prirodne sastojke koji su potrebni za zdravlje organizma.
Pogledajmo šta kažu stručnjaci o ovim dvjema voćkama kada su u pitanju trudnice.

Kivi sadrži folnu kiselinu koja je veoma bitna naročito tokom prvih mjeseci trudnoće. Bogat je i željezom, askorbinskom kiselinom, te drugim mikroelementima. Ipak, kako bi izbjegli moguću alergijsku reakciju na kivi, pridržavajte se mjera kada je u pitanju ovo voće. Jedan do dva kivija sedmično je dovoljno.

Ananas je slatki izvor vitamina C, A, D, grupe B i PP. Obiluje i mineralima: natrij, kalij, željezo, jod, cink i dr. Sadrži i bromelin, enzim sposoban razgraditi proteine ili bjelančevine. Ananas podiže raspoloženje, čisti krvne sudove, te blagotvorno utiče na crijevnu mikrofloru. Sok od ananasa sagorijeva masti i čisti naš organizam od štetnih tvari, otklanja težinu u želucu, kao i moguću mučninu. Međutim, ananas je i snažan alergen.

Trudnicama se savjetuje određeni oprez pri konzumiranju ovog voća: nemojte jesti velike količine ananasa. Velike količine ananasa mogu uzrokovati kontrakcije maternice. Iz tog razloga stručnjaci savjetuju da bi trudnice trebale izbjegavati konzumiranje ovog tropskog voća, posebno tokom prvih i zadnjih mjeseci trudnoće.